Министър Хинков: България е готова да приеме до 17 пострадали от ужасяващата експлозия в Румъния

По последна информация 58 души са ранени при експлозиите, като от тях 43 са служители на министерството на вътрешните работи: 39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи

Пожар
Пожар Източник: Zonanews

Българската страна е изразила готовност пред Румъния да приеме до 17 души, пострадали от експлозията на бензиностанция в Креведия, съобщи на брифинг здравният министър проф. Христо Хинков. Той подчерта, че екипите на спешна помощ вече са формирани. Експлозии в бензиностанция в Румъния, един загина, десетки са ранени.

 

Всички пострадали са в тежко състояние, с над 50% изгаряния. Заради това румънските медици първо трябва да ги стабилизират, за да може пострадалите да бъдат годни за транспорт. Нашите екипи остават в пълна готовност. Подсигурена е цялата логистика, готови сме да ги приемем, увери здравният министър. Пострадалите ще бъдат докарани у нас с хеликоптери от Румъния и ще бъдат настанени в клиниките по изгаряния в София, Варна и Русе.

 

Жена с 95% изгаряния по тялото след снощната експлозия в станция за втечнен пропан-бутан в село Креведия, Южна Румъния, е починала в букурещката болница "Флоряска" днес, съобщи ръководителят на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат, цитиран от Аджерпрес. Тя е съпруга на мъжа, който почина на място снощи в резултат на инфаркт на миокарда, без да е имал изгаряния.

 

По последна информация 58 души са ранени при експлозиите, като от тях 43 са служители на министерството на вътрешните работи: 39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи, сочат данни на Инспектората за извънредни ситуации, цитирани от новинарския сайт Зиаре.

 

Осем души са пострадали при първата експлозия, а 50 - при втората.10 от ранените са в тежко състояние. Около 3000 жители са били евакуирани в радиус от 800 метра. В село Креведия са изгорели осем къщи, а други 11 са засегнати от експлозията.

 

"Ние знаем, че фирмата най-малкото не е функционирала, ясно е, че не е имала одобрения или разрешителни. Разследването се води от Главната прокуратура. От наша гледна точка фирмата не е имала документи за функциониране, фирмата по-точно не е имала дейност", уточни Арафат

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени