Министър Хинков: Няма да подам оставка

Не правя циркове, а си върша работата, добави той

Проф. Христо Хинков
Проф. Христо Хинков Източник: МЗ

"Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички решения, които вземам аз на този пост да бъдат съгласувани с политически лидери. Ако това бърка нечии сметки или създава проблеми от политическо естество – не мога да ги реша аз". Това заяви по bTV здравният министър проф. д-р Христо Хинков.

 

По думите му вече сваленият от поста директор на "Пирогов" - д-р Валентин Димитров е пример за това, че болницата не е случайно място и там очевидно се преплитат интереси. "Аз съм бил 10 г. в "Пирогов", стар пироговец съм. През последните 10-15 г "Пирогов" западна много като болница. Много лекари напуснаха. Тази болница е изключително важна за България, не може да напускат професионалисти", допълни Хинков.

 

Именно това било "последната капка", която го кара да смени ръководството на болницата в лицето на изп. директор д-р Валентин Димитров. Именно той бил човекът, който носи отговорност, когато става въпрос за обществени поръчки. 

 

Според одитния доклад Димитров е възложил 3 обществени поръчки за медицинска апаратура, всяка на стойност над 70 000 лв., без да е извършено задължителното съгласуване с Министерството на здравеопазването. Има и други разходи за 1 млн. 143 хил. лв., както и фактури без сключени договори и обществени поръчки. 

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени