Министър Хинков: Няма да подам оставка

Не правя циркове, а си върша работата, добави той

Проф. Христо Хинков
Проф. Христо Хинков Източник: МЗ

"Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички решения, които вземам аз на този пост да бъдат съгласувани с политически лидери. Ако това бърка нечии сметки или създава проблеми от политическо естество – не мога да ги реша аз". Това заяви по bTV здравният министър проф. д-р Христо Хинков.

 

По думите му вече сваленият от поста директор на "Пирогов" - д-р Валентин Димитров е пример за това, че болницата не е случайно място и там очевидно се преплитат интереси. "Аз съм бил 10 г. в "Пирогов", стар пироговец съм. През последните 10-15 г "Пирогов" западна много като болница. Много лекари напуснаха. Тази болница е изключително важна за България, не може да напускат професионалисти", допълни Хинков.

 

Именно това било "последната капка", която го кара да смени ръководството на болницата в лицето на изп. директор д-р Валентин Димитров. Именно той бил човекът, който носи отговорност, когато става въпрос за обществени поръчки. 

 

Според одитния доклад Димитров е възложил 3 обществени поръчки за медицинска апаратура, всяка на стойност над 70 000 лв., без да е извършено задължителното съгласуване с Министерството на здравеопазването. Има и други разходи за 1 млн. 143 хил. лв., както и фактури без сключени договори и обществени поръчки. 

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени