Министър Костадин Ангелов: БСП взеха да носят маски чак, когато Нинова се разболя

Има 33 доказани случаи на британския вирус. Все още не сме доказали южноафрикански, каза в предаването "Панорама" по БНТ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

Костадин Ангелов
Костадин Ангелов Източник: БНТ

В България има доказани 33 случая на британския вариант на коронавируса. Затова сме много внимателни в преценката си кои мерки да отпуснем. През 14 дни правим реална оценка на ситуацията, каза министър Ангелов.  През февруари ще може да се вземе информирано решение с коя ваксина да се ваксинираме, допълни той. Проф. Ангелов посочи Израел, където са били за пример като брой ваксинирани, брой на заболелите, но последната седмица имат по 8000 на ден, а 1000 души са в интензивни отделения. По думите му вече има вътрешно предаване, тъй като са засечени хора, които нямат пътувания във Великобритания през последните месеци.


Считаме, че постепенното разхлабване на мерките е правилният път. Не мисля, че част от пандемията ни убягва. Постижението се дължи на усилията на изключително много сестри и лекари в България, заяви здравният министър. Готовността на българските граждани за ваксиниране е  37%, или около 3 млн. българи. "Решихме тогава от всеки вид ваксина да бъдат ваксинирани по 3 млн. граждани. Да могат да изберат. В самото начало цяла Европа заложи на Оксфордската ваксина, но много от договорените неща не се случиха. Тя получи одобрението си днес. Нямаме повод за притеснения за ваксините на наша територия. Синхронно ще бъдат на наша територия след регистрирането им. Сега вече през февруари българските граждани ще могат да избират с коя ваксина да се имунизират. Важно е ваксините да дойдат във времето, когато българите са стигнали здрави до ваксината. И след това да победим това заболяване", обясни проф. Костадин Ангелов.


Не играя роли, моето решение е като лекар, в резултат от клетвите, които съм полагал - Хипократовата и тази в парламента, добави той. Изтъкна, че е провел няколко срещи и отварянето на заведенията не може да бъде съвкупно с всички останали браншове, тъй като може да изтървем "каишката".

"Ваксинирането не е надбягване, а е много дълъг маратон, няма значение как бягаме в началото", каза Ангелов.

Министър на здравеопазването съм, искам да преведа страната през тази криза, отговори здравният министър на въпрос дали ще става депутат.
"БСП не носеха маски в НС – това са посланията, те са опасни за българските граждани. Чак когато Нинова се разболя започнаха да носят маски", каза министър Костадин Ангелов, на което присъстващият в студиото депутат от БСП (а през 2014 г. представян от Радан Кънев като новото лице на ДСБ) Явор Божанков не успя да отговори нищо. 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени