Министър Костадин Ангелов: До края на годината могат да бъдат ваксинирани 4,5 млн. български граждани

Договарянето на ваксините не е между България като страна, а между ЕК и фирмите. НС взе решение, с което упълномощава ЕК да преговаря и да договаря ваксините, каза в предаването "Здравей, България" по NOVA министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов Източник: NOVA

"По отношение на ваксините има няколко неща, които трябва да се знаят. Всяка една ваксина, която дойде в България веднага се поставя на желаещите. Затова казвам, че няма нужда от такъв тип сравнения (по отношение опита на водещите в NOVA да сравняват какъв процент в България са ваксинирани спрямо други дръжави). Договарянето на ваксините не е между България като страна, а между ЕК и фирмите. НС взе решение, с което упълномощава ЕК да преговаря и да договаря ваксините. Ние подходихме консервативно - за всяка една ваксина, която беше поставена, сме запазили втората доза от ваксината. Ако това не го бяхме направили, сега щяхме да водим разговор защо 17 000 души няма за тях втора ваксина", каза проф. Ангелов.
"Твърдението, че след първа поставена ваксина се постигало 80 % имунитет - това е абсолятно невярно. Няма нито едно изследване, което да показва, че се създава имунитет след първа поставена ваксина", добави той.

Проф. Костадин Ангелов отново обясни казуса с ваксините, защото водещите бяха като навити пружинки и повтаряха едни и същи въпроси, сякаш не чули какво им се отговаря секунди преди това:
"Ваксините, които пристигат в България не зависят като брой от действия или решения в България. Ние сме оторизирали ЕК да води преговорите и да договаря ваксините, както и да ги разпределя. 
Много зависи от фирмите производители, зависи от сключените договори какви  и колко ваксини ще получи България. Досега има две фирми, с които са сключени договори от ЕК. Ние сме поръчали 12 млн. дози. Индикативните числа от 6-те фирми производители са - от "Пфайзер" ще получим 3,9 млн. дози, от ваксината на "Модерна" 1 млн., Оксфордската ваксина - 4,5 млн. дози. Дозите не са по-малко за България, това е решение на ЕК. ЕК е упълномощена от НС с решение да преговаря от името на България с производителите на ваксини. В момента тече комуникация между европейския регулатор и Русия за тяхната ваксина. Всички ваксини, които са за европейските граждани, ще бъдат и в нашата страна. Ако ние обаче издадем разрешение за използване ваксина от страна, извън ЕС, това решение автоматично важи за всички държави в ЕС. Смятам да отида в Брюксел, да се видя с всички колеги, които се занимават с договарянето на ваксините и да получат българските граждани пълната информация по темата", подробно обясни министърът на здравеопазването. 
"Обезщетенията на заведенията ще бъдат изплатени до края на януари, а не в края на годината, както казах", поправи грешката на езика в началото на предаването проф. Ангелов. По въпроса за евентуалното поскъпване на ваксината на "Пфайзер" проф. Ангелов каза, че ние сме поръчали брой дози, а не брой флакони. 
Казусът в Сандански проф. Ангелов коментира по следния начин:
"Човешко е да постъпим така, че тези хора да си завършат пълната ваксинация", тоест те ще си получат и втората доза от ваксината. 

 

Министър Ангелов каза, че личните лекари в България са около 4500. "Ако всеки от тях извършва по 10 ваксинации - това са 45 000 имунизации. Имаме обаче случай от вчера - един личен лекар е извършил 100 имунизации за ден. Така, че нещата вече са максимално опростени като документи, които се попълват", обясни той на въпрос за прекалената бумащина (общо 6 документа, които се попълват), затрудняваща личните лекари. 
"Хубаво е, че желаещите, които искат да бъдат вакасинирани в първа фаза вече се изчерпват, започва днес в София на възрастните хора в социалните домове, започваме ваксинацията на българските лекари - в Бургас вече са готови да започнат. Скоро ще започнем трета фаза, а веднага след това ще стартираме и четвърта фаза", добави министър Костадин Ангелов. 
Според проф. Костадин Ангелов до края на годината могат да бъдат ваксинирани всички български граждани, които желат да бъдат ваксинирани.
"Ако са 70%, то това са 4,5 млн. български граждани. Подчертавам, можем да ваксинираме, ако тези хора искат да бъдат ваксинирани", акцентира той. 
Проф. Ангелов каза, че още през месец март може да започне масовата ваксинация, веднага след завършването на четвърта фаза за ваксинация на приоритетните групи. 
"Каня г-н Петров на среща в министерството, да поговорим, да му обясня какво и как правим", каза министърът за критиките на рапъра Ицо Хазарта.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени