Министър Костадин Ангелов: Мерките дават резултат, вървим по правилния път. Само три области в страната са в червената зона

Дневната заболеваемост спадна под 100 на 100 000 души население, каза на извънредния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Костадин Ангелов
Костадин Ангелов Източник: Zonanews

"Мерките са дали резултат и вървим по правилния път. Дневната заболеваемост спадна под 100 на 100 000 души население. 28% са заетите легла в болничните заведения. Най-висока е заетостта в Шумен, Добрич и София-Област. 9462 медицински специалисти са се разболели до момента. 817 се лекуват в домашни условия. Правим антигенни тестове и учители – 3726 непедагогически и 12232 учители са тествани. 26 учители са положителни, а 11 са от непедагогическия персонал. България въпреки ниския индекст на строгост продължава да поддържа добри нива на заболеваемост в сравнение с другите страни в ЕС. Това показва, че умело ръководим пандемията и постигаме добър резултат въпреки приемливите и не толкова строги мерки", каза на брифинга проф. Ангелов.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че "заболеваемостта стана доста по-бавна, но едва на четвъртата седмица. Смъртността - още по-бавно. Но имаме един чудесен резултат в момента".

Венцислав Мутафчийски
Венцислав Мутафчийски

"Когато се обсъждаше разхлабването на мерките, най-човешките доводи бяха за пускането на учениците в клас, както и плановите операции. И сега болниците са пълни с пациенти, които са отложили планови операции. Това ебше абсолютно необходимо да се направи. за учениците - министърът на образованието каза ясно, че учениците в началните класове нямат шанс за дистанционно обучение - лесно се уморяват, не трябва да стоят дълго пред мониторите", поясни Мутафчийски.

Министър Костадин Ангелов продължи, че на хората им се изчерпва търпението.
"Хората си искат живота обратно и са прави. И ние си искаме обратно своя живот. Но трябва да си го върнем здрави. Сигурен съм, че съвсем скоро най-големите ми критици ще се отнесат с благодарност към всичко, което сме направили", добави той.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени