Министър-председателят Бойко Борисов: Осигурихме България да получи близо 5,5 милиона дози ваксини до края на юни

През второто тримесечие на годината България ще получи 3,5 милиона дози от ваксината на "Пфайзер", 420 000 дози - на "Модерна", 550 000 – на "Янсен" и около 1 милион на "Астра Зенека" или общо близо 5,5 милиона дози ваксини

Министър-председателят Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов Източник: МС

"Третата вълна на коронавируса у нас върви надолу, благодарение на изключително добрата работа по управление на пандемията. А в резултат на преговорите по доставките на ваксини, България ще получи близо 5,5 милиона дози за периода април-края на юни". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание. Премиерът отбеляза, че през май всяка седмица се очакват по над 270 000 дози ваксини на "Пфайзер", а през юни – по 410 000 дози седмично. От ваксината на "Модерна" през идния месец всяка седмица ще се доставят по 36 000 дози, а през последните 2 седмици на юни - по 41 000 дози седмично.


Разчетите на Министерството на здравеопазването показват, че през второто тримесечие на годината България ще получи 3,5 милиона дози от ваксината на "Пфайзер", 420 000 дози - на "Модерна", 550 000 – на "Янсен" и около 1 милион на "Астра Зенека" или общо близо 5,5 милиона дози ваксини. 


Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че с така осигурените количества ваксини трябва да се отворят зелените коридори за ваксинация у нас и максимално бързо желаещите да се имунизират. "Вчера имаше близо 19 500 ваксинирани, надявам се от днес броят им вече да е по 20 000 на ден, а от следващата седмица – и по 30 000-40 000 души. Осигурени са достатъчно ваксини и през личните лекари, и в центровете за ваксинация", отбеляза Борисов.

 

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени