На извънредно заседание народните представители избират нов шеф на НЗОК

Предложенията са: д-р Тодор Хинов - на "Възраждане", Иванка Динева на ГЕРБ-СДС и Жени Николова - на "БСП за България"

Национална здравно-осигурителна каса (НЗОК)
Национална здравно-осигурителна каса (НЗОК) Източник: Zonanews

Депутатите се събират на извънредно заседание, за да обсъдят на първо четене бюджетите за 2023 г. на Здравната каса и ДОО. Според параметрите, които са въведени на план-сметката се предвижда увеличаване от 1 август на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и на земеделските стопани и тютюнопроизводители от 710 на 780 лв., от 1 юли 2023 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2022 г., се осъвременяват с 12% по т. нар. швейцарско правило, а минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст също се увеличава с 12% от 467 лв. на 523,04 лв.

 

За 2023 г. са планирани около 21.8 млрд лв. разходи за пенсии, като увеличението на разходите е с над 1 милиард и 147 милиона лева. Бюджетът на Здравната каса ще бъде увеличен с над 910 млн. повече в сравнение на миналата година.

 

Депутатите трябва да изберат и нов председател на НЗОК. Предложенията са: д-р Тодор Хинов - на "Възраждане", Иванка Динева на ГЕРБ-СДС и Жени Николова - на "БСП за България".

Още от "Здравеопазване"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени