Народните представители гласуват механизма за онколекарствата в пленарна зала

Целта на промените е да се въведе нова формула за изчисляване на максималната стойност, която касата може да плаща за даден медикамент, за да се избегнат драстични разлики в цените

Пленарна зала на НС
Пленарна зала на НС Източник: Zonanews

Днес депутатите в Народното събрание гласуват на второ четене механизма за плащане на онколекарства на болниците. Вчера Здравната комисия в парламента прие промените и ги изпрати за финално разглеждане в пленарната зала.
 
Целта на промените е да се въведе нова формула за изчисляване на максималната стойност, която касата може да плаща за даден медикамент, за да се избегнат драстични разлики в цените, когато няма рамково договаряне за съответната година.

 

В такива случаи здравната каса ще плаща всяко онколекарство на болниците на по-ниската цена от постигнатата от конкретното лечебно заведение или среднопретеглената стойност, на която медикаментът е бил доставена през предходните шест месеца.

 

Ако цената на дадено лекарство, заплатено по този механизъм, е по-ниска с над 20% от тази, на която е продадено на дадена болница, разликата ще се заплаща от търговеца на едро, без значение дали тя е възложител по Закона за обществените поръчки.

 

Припомняме, че по време на дискусията вчера председателят на здравната комисия и един от вносителите Костадин Ангелов коментира, че с измененията се защитават лечебните заведения, така че да не бъдат ощетявани.

 

"Даваме ясен знак на търговците на едро, че не може да твърдят, че законът им позволява 2800% надценка и печалбата остава в тях", допълни той.

 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени