Национален план за борба с рака внасят в МС

Крайният срок за финализирането на документа е 31 декември

Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването Източник: Zonanews

До края на годината в Министерския съвет ще бъде внесен Национален план за борба с рака до 2030 г. Документът е предмет на дългогодишни обсъждания, като крайният срок за финализирането му е 31 декември. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в отговор на въпрос в парламента, предаде БГНЕС.

 

В рамките на обществените консултации по проекта на Националния план са постъпили становища от Съвместната онкологична национална мрежа и Сдружение "Национална пациентска организация", както и становища по частите от Плана, засягащи лекарствената политика.

 

В плана са заложени конкретни направления и цели: развитие на система, която предлага устойчиви и модерни грижи по отношение на онкологичните заболявания; осигуряване на условия за подобряване на здравната осведоменост и култура и за прилагане на навременни превантивни мерки за елиминиране и намаляване на експозицията на вредни влияния.

 

Въвеждане на съвременни скринингови програми по отделни локализации, осигурявайки подходящ механизъм в съответствие с европейските и световни стандарти; осигуряване на възможности за съвременна диагностика за пациентите и равен достъп до диагностични методи, центрове и водещи специалисти; осигуряване на равен достъп на пациентите до съвременно лечение и успешно интегриране на мултидисциплинарния подход и системното онкологично лечение в клиничната практика в страната.

 

Подобряване качеството на живот и удовлетвореността от медицинските и немедицински грижи и реинтеграция чрез изграждане на ефективна мрежа от звена, специалисти и форми за пълноценна комуникация с пациентите и техните близки.

 

В текста на плана са заложени множество мерки, целящи въвеждането на интегриран подход към отделните сфери и етапи на онкологичните грижи. През 2020 г. 2,7 млн. души в Европейския съюз са диагностицирани с рак, над 36 хиляди от които в България. Други 1,3 млн. души са загубили битката с рака, като близо 20 хил. от тях са на територията на страната ни.

 

По данни на Международната агенция за изследване на рака, ако не се предприемат решителни действия, се очаква до 2035 г. смъртните случаи да нараснат с 24%, което ще превърне рака в основната причина за смърт в ЕС. Същевременно се очаква общото икономическо въздействие на раковите заболявания в Европа да надхвърли 100 млрд. евро годишно.

 

Националният план за борба с рака следва приоритетите, очертани в Европейския план за борба с рака, който беше публикуван от Европейската комисия през февруари 2021 г.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени