Националната детска болница - крачка по-близо до реализацията

Споразумение подписаха Здравната инвестиционна компания за детска болница и Европейската инвестиционна банка.

Недостроената сграда на Националната детска болница в София
Недостроената сграда на Националната детска болница в София Източник: Zonanews

Споразумение за предоставяне на безвъзмездна техническа помощ по фаза 2 подписаха Здравната инвестиционна компания за детска болница и Европейската инвестиционна банка.
 
Споразумението предвижда изготвяне на три документа - за структурата, обхвата и капацитета на лечебното заведение, за основните параметрите на оборудването - брой легла, дневен стационар, операционни и прочее, и трети за определяне на видовете оборудване – медицинско и немедицинско, определяне на видовете медицинско и немедицинско обзавеждане. Работата по изготвяне на документите ще протича едновременно, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

 

Първият от тях е Структура, обхват и капацитет на болницата – обхват на специалностите, терапевтични и хирургични структури, диагностични структури, дневен стационар, брой и вид клиники и др. Докладът ще бъде съобразен с предварително изготвената структура приета от Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница. Срокът за изпълнение на заданието е 2 месеца.

 

Вторият документ е т.нар. Функционален доклад или техническото задание за проектиране. Той включва основни параметри – брой болнични легла, обхват на Спешното приемно отделение, дневен стационар, операционни, диагностични кабинети, както и основните изисквания за всяка от структурите и разпределението им в сградата. Разработване на типови модели помещения – лабораторни, болнични стаи, операционна, диагностичен кабинет. Оформяне на общ модел на болничната инфраструктура, вкл. изисквания за електро, отопление и вентилация, ВИК и др. Срокът за изпълнение е 7 месеца.   


Третият документ, който също е със срок на изпълнение седем месеца, включва обхват на оборудване и обзавеждане – определяне на видовете оборудване – медицинско и немедицинско, определяне на видовете медицинско и немедицинско обзавеждане.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени