Националната детска болница ще бъде изградена в район "Овча купел" - теренът е окончателно избран

Това обяви здравният министър Асен Меджидиев на брифинг в Министерски съвет заедно с регионалният министър Иван Шишков

Д-р Асен Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев Източник: МЗ

Окончателно е избран терен за изграждане на Национална детска болница, който отговаря на почти всички критерии, които са били поставени за модерна европейска детска болница. Това обяви здравният министър Асен Меджидиев на брифинг в Министерски съвет заедно с регионалният министър Иван Шишков.

 

Теренът е около 40 декара в район "Овча купел", квартал "Горна Баня". Намира се до ортопедичната болница, стана известно от думите на министъра.  "Теренът е изключително подходящ заради климата на конкретното място и заради своята локация.

 

Той позволява да бъде построен и хотел за родители, рехабилитационен център и всичко друго, според потребностите, които са заложени", поясни здравният министър. 

 

"Този терен първо беше отреден за болничен комплекс. Проблемът в него беше, че имаше един частен имот", каза регионалният министър Иван Шишков. След разговори със собствениците на частния имот теренът предстои да бъде прехвърлен на държавата.

 

В следващите месеци, през които предстои проектиране, екип на МЗ заедно с инвеститора ще посетят няколко детски болници в Европа. "Искаме детската болница да бъде на изключително високо ниво", заяви д-р Меджидиев. 

 

"Когато се прави върху нов терен - няма компромиси. Ще се изгради чисто нова сграда. В нея ще има всичко необходимо", категоричен бе и Шишков.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени