Нов тест измерва имунитета срещу COVID-19 преди и след ваксинация

Тежко прекаралите COVID имат повече антитела, каза в ефира на НОВА д-р Ирена Иванова-началник на клиничната лаборатория в болница „Свети Иван Рилски”

д-р Ирена Иванова-началник на клиничната лаборатория в болница "Свети Иван Рилски"
д-р Ирена Иванова-началник на клиничната лаборатория в болница "Свети Иван Рилски" Източник: NOVA

Д-р Ирена Иванова обясни, че предишните тестове са измервали друг протеин от вътрешността на вируса и по своята същност са били полуколичествени. Методът е разработка на американски производител и е получил CE марка в началото на тази година.
"Идеята на този нов метод е да може да се измерва постваксиналния имунитет. Тук е и връзката с ваксините, чието действие е точно това – да се синтезират тези антитела срещу тази част на шипестия протеин, т.нар. неутрализиращи антитела. Точно препоръки кой е защитният титър все още няма, трябва време да се натрупат данни. Според литературата до момента един 100-процентов защитен титър е около 4000 единици на милилитър. Друг е въпросът колко време тези антитела ще бъдат детектирани. При всеки е различно, в зависимост от това колко време е боледувал и как е прекарал болестта", сподели тя.
"Тези, които карат тежко вируса, притежават много антитела. Следим хора, които са боледували от коронавирус през април и май. Те все още имат антитела. Тепърва ще видим ваксините как се отразяват на броя на антителата на хората. Моето семейство премина през вируса. Затова след 6-7 месеца ще се ваксинираме. Не виждам смисъл да се ваксинираме сега, след като имаме антитела", добави д-р Ирена Иванова.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени