Нов тест измерва имунитета срещу COVID-19 преди и след ваксинация

Тежко прекаралите COVID имат повече антитела, каза в ефира на НОВА д-р Ирена Иванова-началник на клиничната лаборатория в болница „Свети Иван Рилски”

д-р Ирена Иванова-началник на клиничната лаборатория в болница "Свети Иван Рилски"
д-р Ирена Иванова-началник на клиничната лаборатория в болница "Свети Иван Рилски" Източник: NOVA

Д-р Ирена Иванова обясни, че предишните тестове са измервали друг протеин от вътрешността на вируса и по своята същност са били полуколичествени. Методът е разработка на американски производител и е получил CE марка в началото на тази година.
"Идеята на този нов метод е да може да се измерва постваксиналния имунитет. Тук е и връзката с ваксините, чието действие е точно това – да се синтезират тези антитела срещу тази част на шипестия протеин, т.нар. неутрализиращи антитела. Точно препоръки кой е защитният титър все още няма, трябва време да се натрупат данни. Според литературата до момента един 100-процентов защитен титър е около 4000 единици на милилитър. Друг е въпросът колко време тези антитела ще бъдат детектирани. При всеки е различно, в зависимост от това колко време е боледувал и как е прекарал болестта", сподели тя.
"Тези, които карат тежко вируса, притежават много антитела. Следим хора, които са боледували от коронавирус през април и май. Те все още имат антитела. Тепърва ще видим ваксините как се отразяват на броя на антителата на хората. Моето семейство премина през вируса. Затова след 6-7 месеца ще се ваксинираме. Не виждам смисъл да се ваксинираме сега, след като имаме антитела", добави д-р Ирена Иванова.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени