"Новавакс" съобщи за 89,3 процента ефективност на ваксината си

Ваксината е била почти толкова ефективна и срещу по-заразния вариант, открит първоначално в Обединеното кралство, показват предварителните анализи

Ваксината на Новавакс постигна почти 90 процента ефективност
Ваксината на Новавакс постигна почти 90 процента ефективност Източник: Pixabay

Американската фармацевтична компания "Новавакс" съобщи, че ваксината й срещу коронавирус е показала ефективност от 89,3 процента в предотвратяване на Ковид-19 при тестове, проведени във Великобритания, съобщи Ройтерс. Освен това ваксината е била почти толкова ефективна и срещу по-заразния вариант, открит първоначално в Обединеното кралство, показват предварителните анализи.
"Новавакс" обяви, че тестовете са включвали 15 хиляди души на възраст от 18 до 84 години. Резултатите от тях се очаква да бъдат внесени за проверка от регулаторите във Великобритания, ЕС и други страни. Около 27 процента от участвалите в тестовете са били на възраст над 65 години.
Клиничните тестове са проведени, когато по-заразният вариант на коронавируса вече е циркулирал, и показват, че ваксината е 85,6 процента ефективна срещу тази мутация.
Британският премиер Борис Джонсън определи съобщението като добра новина. "Нашият лекарствен регулатор ще разгледа ваксината, която ще се произвежда в Тийзсайд (Северна Англия - б.ред.). Ако бъде одобрена, ние сме направили поръчка за 60 милиона дози", написа Джонсън в Туитър.Източник: Reuters

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени