НС прие да се създадат съсловни организации на лекарските асистенти

Законопроектът, внесен от Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Васил Пандов (ПП-ДБ) и група народни представители, беше подкрепен с единодушие от 146 народни представители

Пленарна зала на НС
Пленарна зала на НС Източник: Zonanews

Днес е редовното заседанието на парламента. Вчера депутатите изчерпаха точките в дневния си ред за сряда и четвъртък. Заседанието започна в 9.00 часа, но бе прекъснато за 15 минути почивка.

 

Парламентът прие на първо четене изменения в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, свързан със създаването на съсловни организации на лекарските асистенти. Законопроектът, внесен от Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Васил Пандов (ПП-ДБ) и група народни представители, беше подкрепен с единодушие от 146 народни представители.

 

В доклада се посочва, че създаването на съсловни организации по професии няма да засегне, нито да утежни по какъвто и да е начин изпълнителната власт и управлението на националната здравна система. Засилването на самоконтрола в рамките на упражняването на дадена регулирана професия, създаването на правила за самоконтрол в рамките на съсловната организация и на регистри, ще улесни дейността на държавната администрация в областта на здравеопазването и ще повиши качеството на предоставяните услуги.

 

Ще се създаде и по-голяма стабилност в съответните обществени отношения, свързани с медицинската професия. Предвижда се предложеният законопроект да запазва статута на съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти - Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, като едновременно с това предоставя възможност за създаване на съсловна организация на лекарските асистенти.

 

В обхвата на нормативната уредба ще попаднат всички лица, които упражняват регулирана професия, свързана с полагането на здравни грижи от лекарски асистенти. Ще се създадат условия за поддържане на актуална информация за специалистите, упражняващи тази дейност, за създаване на етични правила и такива за добра практика по тази специалност, в това число и еднаква структура на организацията.

 

Това ще доведе до повишаване на качеството на предлаганите услуги и ще улесни контрола върху тях. В обществените отношения ясно ще се отчита разнородният характер и интереси на различните професии и всички горепосочени недостатъци на действащата нормативна уредба ще бъдат преодолени, се посочва още в доклада.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени