Освободиха директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров

Постът ще поеме лицево-челюстният хирург д-р Константин Димов

УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"
УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" Източник: Zonanews

Изпълнителният директор на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста. На този етап от Министерството на здравеопазването не потвърждават тази информация, но проверка на bTV в Търговския регистър показва, че рокадата се е случила още на 27 ноември.  

 

За директор ще бъде назначен д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург от УМБАЛ "Св. Анна" в София. Той е бил част от екипа на Клиниката по неврохирургия към "Пирогов". 

 

Причината за отстраняването на д-р Димитров най-вероятно е одитът, извършен в лечебното заведение, който показа, че има финансови нарушения. Данните от проверката оповести миналата седмица здравният министър проф. Христо Хинков.

 

"Твърденията на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков не отговарят на реалното финансово състояние на УМБАЛСП "Н. И. Пирогов". Към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия. За периода откакто съм директор болницата беше изведена на печалба. Към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000 лв., а НЗОК дължи на "Пирогов" 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от стари години, а останалите са от тази година. Всякакви останали твърдения са неверни и за съжаление са опит за внушения в абсолютен разрез с истината", заяви в писмена позиция д-р Валентин Димитров.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени