От ПП-ДБ обявиха, че ще гласуват против кандидата за подуправител на НЗОК

Очакват да бъде избран с неучастието на "Възраждане" в гласуването

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) е против кандидатурата на проф. Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това обяви съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти в кулоарите на парламента.

 

Има доклад на ДАНС в секретно деловодство, който говори срещу този кандидат и има съмнения за лобизъм за частни болници, посочи Петков и добави, че не биха допуснали риск за здравето на българските пациенти и за финансирането на българските болници. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, посочи, че групата на ПП-ДБ преди две седмици е взела решение, че не може да подкрепи този кандидат.

 

"Това беше комуникирано с нашите колеги от ГЕРБ и ДПС и те, с пълното съзнание за това наше решение, днес с помощта на "Възраждане" вкарват тази точка в зала. Сега очакваме "Възраждане", като не участват в гласуването, да направят възможен този избор", добави той.

 

Христо Иванов припомни, че преди десет дена е било поставено условие да не се прокарват решения с "Възраждане" именно от ГЕРБ и ДПС. "Те в момента пред нашите очи ще направят това за човек, за когото имаме съмнение и който очевидно не отговаря на стремежа на такива позиции да се назначават хора с минимален стандарт на несъмнение за корупция и способност да защитават обществения интерес, каза той.

 

Иванов заяви, че ще гласуват против и ако това мине, ще има съответните политически последствия. Попитан какво са си казали в пленарната зала с председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, след като на кадрите от живото излъчване на заседанието се видя размяната на реплики между двамата, Кирил Петков отговори: "Аз просто казах, че никога няма да гласувам за някого, в когото не вярвам, за когото има съмнения за лобизъм и когато става дума за здравето, за живота на хората, за болниците, за онкоболните, аз компромис с това няма да направя".

 

На въпрос какви грозни думи са се чули, както коментира по-рано днес от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова, Петков каза, че никога не е бил човек, който разказва частни разговори.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени