От ПП-ДБ обявиха, че ще гласуват против кандидата за подуправител на НЗОК

Очакват да бъде избран с неучастието на "Възраждане" в гласуването

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) е против кандидатурата на проф. Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това обяви съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти в кулоарите на парламента.

 

Има доклад на ДАНС в секретно деловодство, който говори срещу този кандидат и има съмнения за лобизъм за частни болници, посочи Петков и добави, че не биха допуснали риск за здравето на българските пациенти и за финансирането на българските болници. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, посочи, че групата на ПП-ДБ преди две седмици е взела решение, че не може да подкрепи този кандидат.

 

"Това беше комуникирано с нашите колеги от ГЕРБ и ДПС и те, с пълното съзнание за това наше решение, днес с помощта на "Възраждане" вкарват тази точка в зала. Сега очакваме "Възраждане", като не участват в гласуването, да направят възможен този избор", добави той.

 

Христо Иванов припомни, че преди десет дена е било поставено условие да не се прокарват решения с "Възраждане" именно от ГЕРБ и ДПС. "Те в момента пред нашите очи ще направят това за човек, за когото имаме съмнение и който очевидно не отговаря на стремежа на такива позиции да се назначават хора с минимален стандарт на несъмнение за корупция и способност да защитават обществения интерес, каза той.

 

Иванов заяви, че ще гласуват против и ако това мине, ще има съответните политически последствия. Попитан какво са си казали в пленарната зала с председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, след като на кадрите от живото излъчване на заседанието се видя размяната на реплики между двамата, Кирил Петков отговори: "Аз просто казах, че никога няма да гласувам за някого, в когото не вярвам, за когото има съмнения за лобизъм и когато става дума за здравето, за живота на хората, за болниците, за онкоболните, аз компромис с това няма да направя".

 

На въпрос какви грозни думи са се чули, както коментира по-рано днес от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова, Петков каза, че никога не е бил човек, който разказва частни разговори.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени