Откриха пътя за лечение на Ковид-19

Открито е слабото място на коронавируса: германски учени твърдят, че знаят как могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки. Това може да се окаже дългоочакваният пробив в борбата срещу Ковид-19.

Д-р Андреас Дрегер-университет Тюбинген
Д-р Андреас Дрегер-университет Тюбинген Източник: facebook

"Конструирахме един вид мишена с активните вещества, които трябва да търсим при работата с вече сертифицирани медикаменти. По този начин може много по-бързо, при установен успех и в лабораторията, лекарството да бъде одобрено и да атакуваме слабите места на вируса." -  това обясни професор Андреас Дрегер, който е начело на екипа от учени от института по биоинформатика в Тюбинген. Те твърдят, че са направили първата крачка към откриване на лекарство срещу К-19. Той и екипът му казват, че компютърен модел доказва слабото място на вируса.  Мишената, към която екипът на професор Дрегер се насочва е ензим, известен като гуанилат киназа (GK1). Чрез него, когато СОVID-19  достигне клетките на белите дробове, те започват да изграждат пътна мрежа за разпространение в тялото.

Ако ензимът бъде деактивиран, коронавирусът спира да се размножава, без да се нанасят поражения на човешките клетки.  „Представете си го като една игра на взаимодействие – ние създаваме компютърни модели и симулираме възможни процеси, по време на клиничните изследвания те се проверяват, след това резултатите идват отново при нас, където изпълняваме нова симулация. В действителност, най-после имаме възможността да търсим целенасочено слабите места на COVID-19.  Обменът на вещества е толкова комплексен, че е невъзможно да се разреши по време на отделните клинични наблюдения. Процесите, които се изчисляват в нашия институт са в пъти по-сложни от тези, които се изследват в лабораторията. Ние извършихме компютърните изследвания и намерихме тази слаба страна на вируса, действително доста рано – март. След това споделихме резултатите с други учени. Изследването излезе чак сега, защото беше обстойно проверено на различни нива“, каза още Дрегер. 

На въпрос дали биха могли медикаментите да изместят ваксинацията, той обясни, че в идеалния случай двата препарата трябва да действат заедно.  „Ваксината действа превантивно, тоест тя трябва да защитава хората, преди тяхното инфектиране с едно активно лекарство, можем да лекуваме тези, които вече са се инфектирали. Лекарство срещу коронавирус е нужно и там, където ваксинацията е невъзможна, например, при рискови групи или настъпили алергии.   Тези, които се инфектират отново могат да бъдат лекувани и по този начин да се предотврати постъпването в болница, включването към дихателния апарат и продължителното лечение“, посочи Дрегер. 

В института „Фраунхофер“ в Хамбург стотици потенциални медикаменти могат да бъдат тествани по пътя в развитието на лекарствата срещу COVID-19. Д-р Бернхард Елингер определя резултатите като революционни, но тепърва трябва да се види дали компютърният модел работи и в реалността. „Нашата работа сега е да намерим активни вещества, които могат да атакуват откритото слабо място. Това е най-голямата ми надежда. Специфичното в откритието на учените от Тюбинген е и че при техния модел имунната система и вирусът остават непроменени, атакува се нормалната клетка, която вече се е отделила от вируса. Затова в момента редица медикаменти са в процес на проверяване. Вярвам, че в рамките на следващата година ще има вече установени медикаменти, дали ще се основат на механизма от Тюбинген, на този етап не мога да кажа“, обясни д-р Елингер.

„Със сигурност ще бъдем част от проекта и по-нататък. Да, в началото бяхме солови играчи, но днес научните изследвания се случват в голяма отборна работа. Топката се сменя постоянно, тук и там, никоя страна не работи самостоятелно“, добави проф. Дрегер.

Източник: https://www.dw.com/bg/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE/s-10257

Още от "Здравеопазване"

Работещи в болница "Пирогов" протестират срещу решение на комисия за избор на началник на Клиниката по детска хирургия

Към настоящия момент решението е проф. Шивачев да продължи да бъде началник на Клиниката по детска хирургия, заяви проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени