Отпада забраната за плановите дейности и операции в лечебните заведения

Така няма да се пречи на лечението и на други болни, тъй като хората боледуват не само от COVID-19, обясни Кацаров

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров Източник: БНТ
От понеделник (6 декември) ще отпадне забраната за плановите дейности и операции в лечебните заведения. Това каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, пише Vesti.bg. Министърът беше в Националната кардиологична болница  за откриването на нова апаратура. По думите му днес ще бъде издадена заповедта за отпадането на забраната.
 
"Броят на заетите болнични легла намалява всеки ден, включително и на заетите легла за интензивно лечение. Това дава възможност и основание да се отмени досегашната забрана", обясни той. Така няма да се пречи на лечението и на други болни, тъй като хората боледуват не само от COVID-19, добави Кацаров.
 
"Сравненията с други държави, в които се налага локдаун, не са уместни, тъй като условията и подходите са различни", допълни министърът.
 
"В България все още няма данни за появата на варианта Омикрон на коронавируса, но днес разписах допълнителни средства за Националния център по заразни и паразитни болести, за да могат да секвенират повече проби за този вариант у нас. Целта е, ако се появи тук, да научим веднага, а не след няколко седмици, тъй като досега пробите са били изпращани в чужбина", каза още Кацаров.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени