Пълно е COVID отделението в една от софийските болници. Само един от пациентите е ваксиниран

Статистически е доказано, че ваксинираните пациенти прекарват с 90% по-леко съответното заболяване

Аджибадем Сити Клиник
Аджибадем Сити Клиник Източник: Wikipedia

"Разполагаме, според стандартите, които са отпуснали от Министерството на здравеопазването, с 55 легла за по-леко болни от ковид и 10 интензивни легла, като в момента бройката в нашето отделение е на 100% запълнена", коментира за "Денят започва" по БНТ проф. Николай Младенов - началник на клиниката по анестезиология и активно лечение в Аджибадем Сити Клиник (УМБАЛ Токуда).

 

Само един пациент е ваксиниран и е прекарал втори път ковид, но няма ваксинирани пациенти в интензивното отделение. Според проф. Младенов лошата експертиза и противоречивите мнения влияят негативно на ваксинационната кампания.

 

"Статистически е доказано, че ваксинираните пациенти прекарват с 90% по-леко съответното заболяване, отколкото неваксинираните. Говорим за нов вид вирус, тоест мутация, което довежда до 60% по-лесна заразяемост в домашни условия, отколкото при предните мутации", каза той.

 

Според проф. Младенов най-тежката вълна на заразата е била през ноември и декември миналата година. В момента делта вариантът наподобява повече грип, което обърква хората. "Рискът идва от факта, че навлизаме в сезон, в който започваме да се затваряме повече в закрити пространства", обясни той.

 

Деца също се разболяват от коронавирус, но са малко и карат заразата леко. "Причинява заболяване при децата, но за щастие при тях все още смъртността е почти нулева. Това показва, че новият щам има нова дистрибуция във възрастовите групи - преди заразените деца бяха по-малко, новият щам поразява и тях, но за щастие те преминават в по-лека клинична форма", допълни проф. Младенов.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени