Пълно е COVID отделението в една от софийските болници. Само един от пациентите е ваксиниран

Статистически е доказано, че ваксинираните пациенти прекарват с 90% по-леко съответното заболяване

Аджибадем Сити Клиник
Аджибадем Сити Клиник Източник: Wikipedia

"Разполагаме, според стандартите, които са отпуснали от Министерството на здравеопазването, с 55 легла за по-леко болни от ковид и 10 интензивни легла, като в момента бройката в нашето отделение е на 100% запълнена", коментира за "Денят започва" по БНТ проф. Николай Младенов - началник на клиниката по анестезиология и активно лечение в Аджибадем Сити Клиник (УМБАЛ Токуда).

 

Само един пациент е ваксиниран и е прекарал втори път ковид, но няма ваксинирани пациенти в интензивното отделение. Според проф. Младенов лошата експертиза и противоречивите мнения влияят негативно на ваксинационната кампания.

 

"Статистически е доказано, че ваксинираните пациенти прекарват с 90% по-леко съответното заболяване, отколкото неваксинираните. Говорим за нов вид вирус, тоест мутация, което довежда до 60% по-лесна заразяемост в домашни условия, отколкото при предните мутации", каза той.

 

Според проф. Младенов най-тежката вълна на заразата е била през ноември и декември миналата година. В момента делта вариантът наподобява повече грип, което обърква хората. "Рискът идва от факта, че навлизаме в сезон, в който започваме да се затваряме повече в закрити пространства", обясни той.

 

Деца също се разболяват от коронавирус, но са малко и карат заразата леко. "Причинява заболяване при децата, но за щастие при тях все още смъртността е почти нулева. Това показва, че новият щам има нова дистрибуция във възрастовите групи - преди заразените деца бяха по-малко, новият щам поразява и тях, но за щастие те преминават в по-лека клинична форма", допълни проф. Младенов.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени