Пфайзер препоръчва поставяне на трета доза ваксина за засилване на ефективността на фона на ръст на случаите на варианта Делта

В същото време се разработва адаптирана версия на общата иРНК ваксина

Pfizer-BioNTech
Pfizer-BioNTech Източник: Twitter
Компании Пфайзер и Бионтех препоръчват трета доза от своята ваксина за повишаване на ефективността й в момент, когато силно заразният вариант Делта води до експлозии на инфекцията в Азия и Африка, повишавайки броя на случаите в Европа и САЩ, предаде Франс прес. Появил се в Индия, този вариант е най-заразният, от всички останали. 
 
"Както вече става ясно от данните за практическото приложение, събрани от израелското Министерство на здравеопазването, защитният ефект на ваксината срещу заразяване и симптоматични заболявания намалява шест месеца след втората ваксинация, въпреки че защитата срещу тежко протичане на заболяването остава висока", се казва в в съвместно  изявление  от четвъртък (местно време на Източното крайбрежие на САЩ). Въз основа на наличните данни досега е вероятно, "че ще е необходима трета доза в рамките на шест до дванадесет месеца след пълната ваксинация“.  
 
В продължаващо проучване на трета ваксинация могат да се наблюдават "обнадеждаващи данни", поясняват двете компании. Подробностите трябва да бъдат публикувани скоро в научно списание. Освен това се планира през следващите седмици данните да бъдат предоставени на американския регулатор FDA, европейския партньор EMA и други регулаторни органи.
 
Припомняме, че според нови данни на израелското Министерство на здравеопазването защитният ефект на ваксината срещу заразяване с COVID-19 е спаднал до 64 процента през юни. Преди това се говореше за 94 процента. Ефективността срещу тежък курс на лечение също намалява от 98%, но остава висока -  93 процента.
 
Пфайзер и Бионтех предполагат, че третата доза ще съдържа най-високото ниво на защита срещу всички тествани досега варианти на коронавируса, се казва в съобщението. Това се отнася и за разширяващия се в момента Делта вариант. В същото време се разработва адаптирана версия на общата иРНК ваксина.
 
Малко след изявлението на Пфайзер и Бионтех последва изявление на двете американски агенции FDA и CDC, разпространено до американските медии в четвъртък. В него се твърди, че американците, които са били напълно ваксинирани, в момента не се нуждаят от допълнителна, трета ваксинация.
 
Но агенциите били подготвени за прилагането на допълнителна доза, ако научните доказателства показват, че тя е необходима. Американските здравни служители са разгледали темата, но не разчитали единствено на данни от фармацевтични компании.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени