Повторно заболели от COVID-19 не излизат в системата на здравните инспекции

Друг проблем за съставяне на епидемичната картина е и откриването на контактните лица на пациентите в тежко състояние

Тест за COVID-19
Тест за COVID-19 Източник: Unicef
Здравни инспектори алармират за проблем - повторно заболели от коронавирус не излизат в списъците им, предаде bTV. От октомври досега в област Перник например новите случаи не са спадали под 500 на 100 000 души. От здравната инспекция вече отчитат как са се отразили празниците на разпространението на заразата.
 
"Мога да направя едно сравнение, да речем, в рамките на 3 седмици от 600 на 100 000 отиваме към днешна дата на 1104 на 100 000", казва д-р Росица Иванова, директор на "Надзор на заразните болести"- Перник. Оттам признават за недостатък в системата, който пречи всички болни да бъдат регистрирани и открити. Оказва се, че повторно заразените не излизат като такива, а инспекторите разчитат на съвестта на заболелите, за да подадат сами информация.
 
"Масово, на ден по 15-20 лица се подават и ги няма в списъка и ние няма как да ги знаем и как да ги потърсим. Чак когато излязат от карантина и отидат при личния лекар за болничен, се оказва, че ги няма в системата. И се почва едно звънене, проучване, изработване на документи", обяснява Даниела Георгиева, главен инспектор "Надзор на заразните болести" - Перник.
 
Друг проблем за съставяне на епидемичната картина е и откриването на контактните лица на пациентите в тежко състояние, казват от здравните инспекции.

Още от "Здравеопазване"

Проф. Ангелов: Господин Петков или просто Киро, престанете с художествено-творческа самодейност с КОВИД-а!

Системата има нужда от реално управление! Тя трябва да се вземе на ръчна! Иначе ще погребем много хора, предупреждава бившият здравен министър

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени