Председателят на БЛС: Управляващите изгубиха много време, от май до август дори не се говореше за Ковид

Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да си зададеш въпроса защо пък аз трябва да го правя, коментира д-р Маджаров

Д-р Иван Маджаров
Д-р Иван Маджаров Източник: БНТ
Изгуби се времето. Истината е, че още август започна тази криза, практически от май до август не се говореше за ковид. Това коментира в студиото на "Денят започва" по БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
 
Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да си зададеш въпроса защо пък аз трябва да го правя, коментира д-р Маджаров по въпроса за неваксинираните медици у нас. Ние от БЛС категорично осъждаме това поведение, подчерта той.
 
Щом един след друг в телевизионните студия участват само лекари, вместо да се занимават с основната си работа, цялото общество е застрашено. Стигнахме до там отново да виждаме мъже и жени в таксита, които се чувстват зле, дишат тежко, това е за четвърти път, обясни д-р Маджаров.
 
Той призна, че все по-често се случва хора да се обръщат към БЛС за намиране на място в болница. Много пъти казах, че няма как една система, организирана за мирно време, да може да посрещне огромна вълна от болни с една и съща диагноза. Няма как да бъде спокойно и лесно, заяви д-р Маджаров.
 
Относно командироването на лекари и сестри от малки към големи болници заради недостига на кадри, той коментира, че тази идея е била използвана още в началото на епидемията и не е нова. Надявам се дотам да не се стигне, защото това са трудни взаимоотношения, смята д-р Маджаров.
 
По въпроса за въвеждането на зелен сертификат за служителите в болниците, той заяви: "Какво трябваше да се случи, за да разберат колегите по болниците, че това ще е изискване и у нас? Цяла Европа го въведе, цяло лято и сега изведнъж - министър Кацаров го въвел внезапно, ами не е внезапно. Беше ясно, че ще преминем към зелен сертификат".
 
Използваме зеления сертификат не само за здраве - в момента, в който стана ясно, че ще се използва и за работното място, в заведения за обществено хранене или забавления, ясно е, че този документ е с голяма значимост, практически е равен на лична карта - показваш зелен сертификат, за да се качиш на самолет, обясни още д-р Маджаров.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени