Премиерът Борисов: Компромисът, който може да направим, е единствено образованието

Няма окончателно решение за отваряне на ресторантите и заведенията все още няма. Наблюдаваме ситуацията до 31 януари. Ако се разберем с бранша, каза премиерът

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: БТА

Проблем е, че едновременно с разхлабването при учениците, фитнесите, може да доведе до леко повишаване на заболеваемостта. За радост Коледа и Нова година не увеличиха заболеваемостта, яслите, детските градини и учениците от 1 до 4 клас също не увеличиха заболеваемостта. Това е изключително важно, каза Борисов, който взе участие в редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас. И допълни, че ситуацията ще се наблюдава всеки ден, а днес ще чуе и мнението на европейските лидери.

Ние засега сме като оазис по отношение на мерките. Рискът, ако ги отпуснем, може да доведе до голяма заболеваемост и да не може да ги овладеем, заяви още премиерът.
"Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено образованието. По определен ред и учениците от 5-и до 12-и клас ще започнат присъствено обучение. Това го дължим на това поколение, което месеци наред не ходи на училище", каза Борисов.

Много по-дисциплинирани държави, въпреки стриктното спазване на мерките, имат много по-голям ръст на заразени. Ние в България щадим психическото здраве, каза Борисов и подчерта, че на ресторант човек не може да отиде, но ако е на хотел – може. Всичко останало работи в пълния си обем, каза още той.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени