"Премиерът има доверие в мен": Здравният министър не мисли за оставка

По отношение на Асена Сербезова той каза, че тя участва в тази игра с лекарствата, като е променила формулата на реекспорта

Проф. Христо Хинков
Проф. Христо Хинков Източник: МЗ

Не съм обмислял оставката си. Много неправилно съм разбран. За мен освобождаването на моят заместник бе сигнал към мен - много сериозно да се замисля за темповете на работа си. Това каза здравният министър проф. Христо Хинков в ефира на bTV.

 

"Премиерът има доверие в мен, аз също съм лоялен към премиера и това правителство. Призивите за моята оставка са от хора, които не са част от правителството", заяви още министърът.

 

Попитан има ли свобода да назначи заместниците си, проф. Хинков каза, че има за един-двама, а останалите били прерогатив на премиера. Той обясни, че Илко Гетов е предложение на премира и бил съгласен с неговото назначение. Той работил добре с него, но искал да обясни повече за експорта на лекарствата.

 

Здравният министър разкри, че е освободил главният секретар, който е заварил от служебното правителство, защото не бил доволен от работата му. "Беше твърде хаотична и неорганизирана", каза той.

 

На въпрос има ли фармамафия, проф. Хинков каза, че това е доста описателна дума. "Ако изчезне едно лекарство за определен период от време, което е много важно за едно хронично заболяване, това променя лечението и в екстремния му вариант може да се нарече убийство от разстояние", каза министърът.

 

По думите му от доклада на ДАНС не ставали ясни всички причини защо изчезват лекарства, а те били комплексни. "Други причини са цената и търговския интерес. Има доставчици, които нямат голям интерес да внасят лекарства заради ниските цени. Не е ли по-добре да е малко по-скъпо лекарството, но да го има", обясни министърът.

 

По отношение на Асена Сербезова той каза, че тя участва в тази игра с лекарствата, като е променила формулата на реекспорта. "Проф. Асена Сербезова е променила формулата за установяване на недостиг от 100 на 65%. Тя казва, че това е съобразено със закона, но логичното поведение на един министър е той да промени формулата в закона", каза проф. Хинков.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени