Пристигна първата пратка с ваксини на "Модерна" срещу COVID-19, обмислят промяна на мерките

Пратката беше посрещната от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фармацевт Богдан Кирилов и председателя на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов

"Току-що получихме първата доставка на втората ваксина в България, ваксината на "Модерна". Тя в момента се позиционира в хладилник, който държи температурен режим от минус 20 градуса. От утре сме създали логистиката за започване на ваксинацията и с ваксината на "Модерна" в България". На 25 януари ще дойде втората пратка от 4000 ваксини и ще ги разпределим във всичките шест района на страната. Хубавата новина е, че Европейската комисия сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина - на "Пфайзер". Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата - близо 2 млн. 900 хил. ваксини. Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на "Астра Зенека". Индикативните количества от тази ваксина са близо 4 млн. и половина. Осигурили сме ваксини за всеки един български гражданин", заяви пред журналисти здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

"Обмисляме промяна на мерките, тя ще стане най-рано в началото на месец февруари. Към настоящия момент единственото нещо, което ще бъде променено, ще бъде практиката на обучаващите се в средното и висшето образование, които не могат да бъдат проведени в електронна среда, съобщи проф. Ангелов. Ще се провери каква е заболяемостта сред учителите, за да се прецени дали да започне частично присъствено обучение на учениците", добави той.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени