Проф. Ангелов: Европа се готви за трета вълна (На живо)

Призовавам българските граждани да бъдат спокойни, каза той на брифинга на НОЩ

Министър Костадин Ангелов и ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга
Министър Костадин Ангелов и ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга Източник: БНТ

Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Те ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента, но не ни дават право да проявим лекомислие. Европа се готви за трета вълна. Искам да сме готови за тази трета вълна, ако тя дойде у нас със силата, с която идва в Европа. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг за актуалната COVID обстановка у нас и предприетите противоепидемични мерки.
Призовавам българските граждани да бъдат спокойни. Има известно раздвижване в столицата, следим всяко число и тенденция, допълни той. Проф. Ангелов даде последни данни за развитието на коронавирусната инфекция в България - 9875 са изследваните проби, 720 са новите случаи, или 7,3 % от всички проби.
"64 са новохоспитализираните, 24 са лицата под 19 г. възраст. 2969 са в лечебни заведения, 284 в интензивни структури. 1070 излекувани.  40 са починали.  Регистрирани са 28 нови случая на медицински персонал. Заетостта на болничните легла е 32 % на национална база, 38 % заетост на интензивните легла", подробно информира проф. Костадин Ангелов. 
 

Доц. Ангел Кунчев-3
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев разкри, че по смъртност сме на 13-то място в Европа. Но това, което ни кара да сме нащрек е развитието на ситуацията в страната. Имаме 8 области, които са в червената зона, като с най-висока заболяемост е Кюстендил, а с най-ниска - Търговище. София град се върна в червената зона, тенденцията се обърна, така че моята прогноза е през целия февруари ще имаме постепенно нарастване на заболеваемостта. Дали ще минем по пътя на Франция, с плавно нарастване, или на Ирландия и Португалия с рязко увеличаване подобно на това, което се случи през ноември, зависи изцяло от това дали спазваме мерките. 

Ген. Мутафчийски каза, че доц. Кунчев е прав - във ВМА са приети за ден 13 души, нещо което преди няколко седмици е числото на приетите за седмица. Трябва да сеприготвим за това, което ни очаква. Имаме апел и към гражданите - това, че са разрешени определени неща, не означава, че е безопасно. Това, че са разрешени фитнесите не ги прави по-малко опасни. Сега сме на 113 заболели на 100 хил. Бяхме на 90. Смъртността не достигна никакво плато, просто спадна до 7,9 и сега започна да се казва. Аз не мога да спестявам факти, това е действителното положение. 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени