Проф. Ангелов: Излизаме от третата вълна на COVID-19 у нас (НА ЖИВО)

Много скоро България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия. Такива резултати, които не могат да бъдат постигнати в много европейски страни, допълни той

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов Източник: БНТ

България излиза и от третата вълна. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. Това заяви в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка в страната министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, предава БНТ. "През цялото време ни водеше разумът, интелектът на нашите експерти и дисциплината. Убеден съм, че с това поведение много скоро България ще се превърне в пример", заяви той. "Много скоро България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия. Такива резултати, които не могат да бъдат постигнати в много европейски страни", допълни той. Ангелов благодари на българските граждани, които спазват и вярват в противоепидемичните мерки.

 

За изминалото денонощие излекуваните отново са повече от новозаразените с коронавирус в страната. 2002 са новите случаи при направени 14215 теста. 3935 души са преборили с болестта. Починалите за денонощие са 100 души. В болница се лекуват 8435. От тях в интензивни отделения са 786. Заетостта на леглата за неусложнени случаи на национална база е 61%, а на интензивните – 65%.

"Задържаме хората, които са настанени в интензивните структури, като тук експертите считаме, че се наблюдава по-тежко протичане на заболяването по време на третата вълна. 3937 са излекуваните, като запазваме трайна тенденция за по-голям брой излекувани, спрямо броя на потвърдените случаи. 318 210 е общият брой на излекуваните. 15 618 са жертвите до момента от началото на пандемията", обобщи още данните проф. Ангелов.

 

През изминалото денонощие са поставени 19168 дози ваксини. Така общо ваксинираните стават 676501. С втора доза вече са 143185 души. Трябва да продължим и да запазим темпа на ваксинация. През месец май можем да достигнем до 55 000 ваксинирани на ден. Трябва да продължим да спазваме и противоепидемичните мерки: носенето на маски и избягване на масови събития, заяви министърът в оставка проф. Костадин Ангелов. "В 12.00 часа ще направим ваксинационен щаб, за да вземем решение за ваксината на "Янсен" и можем ли да си позволим отварянето на зелени коридори за ваксинация и пета фаза, ако оставим възрастните хора и тези с хронични заболявания да бъдат ваксинирани от общопрактикуващите лекари", поясни той.

 

По думите му колективен имунитет може да бъде постигнат най-рано в края на юни, а в най-лошия вариант - в края на август. За периода на последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на 14-о място в Европейския съюз и на 5-о на Балканския полуостров. За същия период по смъртност страната ни се нарежда на 2-ро място в Европа след Унгария и на 3-о място на Балканите – след Босна и Република Северна Македония, обобщи данните главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В страната продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта. Най-високо разпространението на заразата остава в областите Варна, Русе, София-град, Перник, Добрич и София-област. Най-ниско е разпространението в областите Разград, Видин, Плевен, Кърджали, Велико Търново, Пазарджик, съобщи доц. Кунчев.

 

Очаква се днес здравният министър в оставка Костадин Ангелов да бъде изслушан и в комисията по здравеопазване към Народното събрание във връзка с пандемията. Ще бъдат обсъдени приоритетите в областта на здравеопазването и свързаните с тях предстоящи законодателни инициативи. Европейската агенция за лекарства продължава да извършва анализ и оценка на всички разрешени за употреба ваксини, съобщи директорът на Агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов. Миналата седмица Националният оперативен щаб беше разпуснат със заповед на премиера в оставка Бойко Борисов. Но след критики стана ясно, че ще остане да работи до избора на нов.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени