Проф. Асен Балтов: Чернобилската авария също дава своите "плодове"

Директорът на "Пирогов" смята, че мерките за 10 дни ще дадат резултат

Асен Балтов
Асен Балтов Източник: NOVA

Британският вариант е изключително агресивен. България е на едно от първите места по сърдечно-съдови заболявания, както и по ракови заболявания. Чернобилската авария също дава своите плодове". Така директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов обясни в предаването "Здравей, България" по NOVA високата смъртност от коронавирус у нас и резкият скок през последната седмица. "10-дневното ограничение ще даде своя резултат. Най-много се притесняваме за учениците. Но като видите кога свършват десетте дни, след това има още 2 дни междинни, идват изборите, ще се увеличи реално връщането на училище поне с още 10 дни". 

 

Той увери, че всички медици правят това, което се налага. "При тази трета вълна са изключително адекватни действията на здравните работници и на всички болници. Това, което се прави, от медицинска гледна точка е правилно. Не могат да се упрекнат медицинските работници, те вече почти всички са ваксинирани, работят без страх, много повече правят за лечението на своите пациенти. Самото лечение стана много по-адекватно", коментира проф. Балтов.

 

"За мен коронавирусната инфекция е катализатор на хроничните заболявания. Нацията ни имаше доста сериозни здравословни проблеми преди коронакризата", коментира още директорът на най-големия спешен център у нас. И той предупреди, че британският вариант е изключително агресивен и преболедувалите може да се заразят отново. "Следващият месец доставките на РНК ваксините се вдигат тройно. Очакваме и втората векторна ваксина. Надявам се, че след 10 април ще имаме много по-сериозен обем от възможности и ваксини, които да ползваме", каза директорът на УМБАЛСМ "Пирогов".

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени