Проф. Асен Балтов: Смятам отстраняването ми за политическо

Той беше категоричен, че не е имало случаи, в които да нарушава моралните норми

Проф. Асен Балтов
Проф. Асен Балтов Източник: bTV

Бившият шеф на "Пирогов“ проф. Асен Балтов завежда съдебен иск срещу болницата заради уволнението си. Пред bTV той обяви, че смята отстраняването си за политическо. "Три са основанията за моето уволнение, като и трите са по времето, когато съм изпълнявал длъжността изпълнителен директор на "Пирогов“. Накрая обаче пише, че съм уволнен като заемащ длъжността лекар, ортопед и травматолог“, поясни проф. Балтов. Той беше категоричен, че не е имало случаи, в които да нарушава моралните норми: "Не съм допуснал нито някакви етични проблеми с пациентите, нито с колегите.“ Именно затова смята, че уволнението му е политическо. Не става въпрос за лични отношения, защото по думите му с проф. Иван Поромански преди това е работил много добре.

 

Защо Балтов излезе в болничен?

Проф. Асен Балтов обясни, че е излязъл в болничен заради тежка хипертонична криза, което е наложило лечение. Тя е станала дни преди подмяната на борда на "Пирогов“. "Всеки ден чувствах, че ставам по-зле. Реално съвпадна с деня, в който стана вписването в Търговския регистър на новия изпълнителен директор. Тогава вече получих много високо кръвно налягане – 240/130. Веднага ме настаниха в интензивния сектор и започна лечението. Беше необходимо три-четири дни, за да се възстановя. Психическото свръхнатоварване беше прекалено“, каза Балтов. Той разказа подробно как точно е станало уволнението му на 13 септември. По неговите думи за по-малко от един час е трябвало да отговори на шест въпроса. Те целели да покажат, че е виновен за определени неща, за да имат основание да го уволнят дисциплинарно. Тези въпроси са приложени към неговия иск, който ще бъде заведен към "Пирогов“.

 

Балтов за основанията за освобождаването му

Сред основанията за освобождаването му е, че на длъжността изпълнителен директор е подписвал сам себе си в допълнително споразумение през 2018 г. "Става въпрос за назначаване от длъжността началник на клиника, защото през 2018 г. направихме преструктуриране на болницата и обединихме две травматологични клиники в една. Моята длъжност като началник на Първа травматологична клиника отпадна и затова беше необходимо да бъде оставена една щатна бройка, която евентуално да заема, когато спра да изпълнявам длъжността изпълнителен директор. Докато имаш договор за управление, ти нямаш право да си назначен на щат към болницата. Това нещо първо не съм го подписал аз. Второ, това се прави задължително и е такава практиката“, обясни проф. Балтов. В ефира на bTV новият изпълнителен директор – проф. д-р Иван Поромански, заяви, че Балтов е уволнен заради неспазване на етичните норми и трудовия кодекс и затова, че се е назначил за началник на операционния блок. "Не съм се назначил сам себе си, защото ако това беше така, когато ме уволняваха, трябваше да ме уволнят от тази длъжност. Това е длъжност, която се заема след конкурс. Казах, че ще бъда съгласен да заема тази позиция до конкурс“, поясни още проф. Асен Балтов.

 

Той дължи обяснение и за т.нар. "малък Пирогов“ в Царево. Възникна въпросът изнасяна ли е техника от "Пирогов“ и има ли документи за нея. Балтов показа протокола за отговорно пазене и обясни, че два пъти е носена техника от "Пирогов“ там. Тя е предоставена и пише, че съхранението на апаратурата ще бъде в сграда, общинска собственост, като за целия период на съхранение страните не си дължат възнаграждение. "Тази техника не беше нужна на "Пирогов“, а медицинският център в Царево, където минават хиляди туристи, е в критично състояние“, обоснова се проф. Асен Балтов, отричайки да има лична връзка с Царево.

 

Писал ли е Балтов писмо до ДАНС за колегите си?

Появи се писмо на Асен Балтов, адресирано към ДАНС от 2017 г. за организиране на нелегитимни и подривни действия на негови колеги, които са поименно цитирани. Той потвърди за такова писмо. "Хората от ДАНС казаха, че аз трябва да подам такъв доклад, а те ще преценят дали има нужда от него, или не. ДАНС се интересуваше, защото протестите тогава бяха под наслов, че това е синдикална организация, а се оказа, че зад нея няма никакви синдикални искания. В момента, ако има такива брожения пред "Пирогов“, Поромански трябва да направи абсолютно същото. От ДАНС идват регулярно на проверки - поне веднъж на три месеца", поясни Балтов. Той беше категоричен, че протестите тогава са били абсолютно нелегитимни. А във връзка с протестите в негова подкрепа след уволнението му Балтов смята, че много от хората, които не са удобни, при конкурсите за началници на клиники найвероятно ще бъде направено така, че да не ги спечелят.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени