Проф. Асен Балтов за ковид кризата: Мерките, които бяха взети са абсолютно неадекватни, ненавременни, а ваксинацията беше просто забравена през летните месеци

Това е провал на служебното управление, което подцени ситуацията

Асен Балтов
Асен Балтов Източник: bTV

"Това, което виждаме, е продължение на лошо взетите мерки от служебния министър на здравеопазването. Защото знаем какво се случи през втората и третата вълна - искам да поздравя колегите си за това, което направиха. Категорично - това е провал на служебното управление, което подцени ситуацията. Това заяви по време на предизборен дебат на тема "Здравеопазване" по bTV проф. Асен Балтов - втори в листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР-София.

 

"Това, което виждаме е едно продължение на лошо взетите мерки от служебния министър и правителството и, естествено, от президента Румен Радев, защото ние видяхме какво се случи по време на втората и третата вълна, какви усилия положиха всички в здравния сектор", добави той.

 
"Мерките, които бяха взети са абсолютно неадекватни, ненавременни, а ваксинацията беше просто забравена през летните месеци. Именно това доведе и до този скок по време на четвъртата вълна", каза Балтов. "Четвъртата вълна е вълната на неваксинираните, а не на хората, направили информирания избор, подписали са се и са се съгласили. Някои дори вече имаме и трета доза", допълни кандидат-депутатът от ГЕРБ.
 

"Който знае как тръгнаха събитията през март месец миналата година - как нямахме никакъв опит, готовност, оборудване, респиратори, ремдесивир, ваксини. Както и да мотивираме персонала, той в момента изнемогва", заяви още медикът.

 

Проф. Балтов  изтъкна, че е факт - ваксинираните хора са много по-защитени и попаднали в болница, те имат много по-малко проблеми от тези, които не са защитени.

"Това, което най-много куца, е организацията. Ние отдавна не сме по плана 500 заболели на 500 000. В момента министър  Кацаров няма организационни качества да направи нещо с тази криза. Реанимациите в момента са запълнени, няма го човешкият фактор. Всички, ангажирани в реанимациите, издъхват. Болниците са на предела на силите си. Лично аз като организатор на най-голямата спешна болница в началото на пандемията, ни костваше в рамките на пет месеца да се организираме и да поемем отговорността", заяви проф. Асен Балтов.

 

Проф. Балтов допълни, че когато системата се задъхва, не можеш да се криеш зад едни "експертни съвети". Решението го взима министърът, не експертните съвети". Той отбеляза, че е имало сериозен проблем с диагностицирането на първите случаи на коронавирус, с мотивацията на персонала: "Имаше тотален отказ в началото от всички, имаше невероятен страх. И в същото време най-либералните мерки бяха при нас".

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени