Проф. Балтов: Още не сме потвърдили на 100% за новия щам. По-скоро говорим за мутация

Машините не улавят S гена, т.н. шипове са модифицирани и не се хващат при PCR тестовете

Проф. Асен Балтов
Проф. Асен Балтов Източник: УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"

"По-скоро трябва да говорим за модификация, мутация, на вируса, а не нов щам. Дадохме първите такива случаи преди 2 месеца. Първите 4 бяха на хора, които се връщаха от Англия или щяха да пътуват за там. В Пирогов на 21 януари имаме 8 случаи с положителна проба със стария щам и 5 с липса на S ген", каза в предаването "Тази сутрин" по bTV директорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" проф. д-р Асен Балтов. Той добави, че случващото се в Европа е трета вълна.

"От днес или от утре някои държави искат освен PCR тест, 4 часа преди полет да се прави антигенен тест. Всяка страна ще направи предпазни мерки. Новата мутация се разпространява близо 3 пъти повече. 10 заразени може заразят още 27. Със стария щам 10 могат да заразят 7. Новият щам е по-агресивен и ще измести стария. Клиничната картина обаче не е по-тежка", добави проф. Балтов.

 

Той беше категоричен, че нашите мерки работят.

"В Пирогов сме готови за трета вълна. 1000 лекари имаме изкарали Ковид и с антитела. Над 400 се ваксинираха. Ако хората имат малко антитела, хубаво е да се ваксинират", разкри проф. Балтов.

Той препоръчава за ваксинацията на хора, които имат антитела, да се изчаква 3 месеца. Поф. Балтов с епозова на доц. Ангел Кунчев който каза, че се прави програма за около 1200 ваксинирани, за да се изследва състоянието след ваксинацията. 

"Смятаме, че никакъв случаи не трябва да се разпускат мерките. Апелираме към хората да разсъждават разумно. Ако ресторантьорите решат да отворят едновременно, едва ли има кой да ги спре", добави проф. Балтов.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени