Проф. Бранимир Спасов специално за Zonanews: Не виждам финансови причини да бъда отстранен

Такъв финансов резултат, какъвто ние осигурихме, не е постиган в цялата история на болницата

Проф. Бранимир Спасов
Проф. Бранимир Спасов Източник: Zonanews

Интервю на Живка Кехайова

 

Директорът на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания проф. Бранимир Спасов е отстранен от длъжност. Потърсихме го за повече информация:

 

Проф. Спасов, какво всъщност се случи? Как бяхте отстранен от длъжност?

Чисто хронологично - на 6 април бях повикан от зам.-министъра на здравеопазването Петър Грибнев. Той ми изчете набързо един одитен доклад от вътрешния одит на Министерство на здравеопазването, придружен от констативен протокол и ми заяви, че от тази минута съм освободен като изпълнителен директор на болницата както и като член на Съвета на директорите. 

 

Всичко беше много набързо и неясно относно мотивите. Затова пожелах копие от документите, за да се запозная с тях. Беше ми отказано. Наложи се да заведа две молби в деловодството на Министерството на здравеопазването – едната е в качеството ми на гражданин, а другата – по Закона за достъп до обществена информация, за да добия някаква представа за какво става въпрос, когато ми бъде предоставена информацията.

 

Какви са финансовите резултати на болницата?

Когато поех поста болницата по хематология бе на изключително голяма загуба. Завършихме 2020 година с печалба от 150 000 лева., а 2021 година с над 2 млн. лева. Бяхме на прав път. Намалихме общите и просрочените задължения. Твърдя, че това е максимумът, който можеше да се постигне спрямо нивото, от което започнах.

 

Кога поехте болницата и какви бяха задълженията ѝ към този момент?

Първият договор на УС с мен е от 15.09.2017 година. Общите задължения бяха 23 млн. лв., а просрочените - 18 млн. лв. Към днешна дата общите задължения са под 15 млн. лв. и дори значително по-ниски, защото към 31 март тази година имаме над 500 000 лв. печалба за тримесечието. Изчаквам да се обработят счетоводните данни и мога да бъда абсолютно точен.

 

Нека попитам направо - политически ли са причините за отстраняването Ви при подобни резултати?

Не се меся в политическите виждания на МЗ. Това, което мога да кажа обаче е, че не виждам финансови причини да бъда отстранен. Такъв финансов резултат не е постиган в цялата история на болницата. Следователно причинитее възможно да са задкулисни.

 

За какво съжалявате най-много в този момент - за положените и неоценени свръхусилия, за друго?

Бяхме започнали да градим много неща. Финансовите ни резултати взеха да позволяват повече инвестиции в съвремеен тип здравеопазване, но сега тези инвестиции ще бъдат спрени. Дали новото ръководство на болницата ще ги продължи, не знам.

 

Към какви инвестиции се бяхте насочили?

Към инвестиции, свързани с подобряването и модернизирането на основната ни дейност, на нивото на образната диагностика, за постигане на по-добра медицинска грижа и предоставяне на по-добри битови условия. Всичко това е много важно, защото ние правим трансплантации както от родствен донор, така и от не родствен. Пациентите ни са хора със сериозни проблеми, а работата на екипа е изключително отговорна.

 

Освен това започнахме с шефа на Клиниката по трансплантации и процес на Европейска акредитация за лица над 18 години. Поставихме основата на възможности за европейско ниво на здравната услуга. Наистина се надявам новото ръководство да продължи по този път, защото само той гарантира развитие.

 

Проф. д-р Бранимир Спасов завършва медицина в Медицинския университет – София през 1996 г. Има няколко специалности: вътрешни болести, клинична хематология и здравен мениджмънт. През 2007 г. започва работа в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ) в София в Клиниката по хематология, като през 2016 г. става завеждащ Второ отделение по клинична хематология, а от 2017 г. е изпълнителен директор на лечебното заведение. През 2019 г. е избран за председател на Българското медицинско сдружение по хематология, а през настоящата – за председател и на Етичната комисия по трансплантация. Автор е на редица публикации в престижни медицински издания у нас и чужбина.

 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени