Проф. д-р Костадин Ангелов: Здравеопазването става приоритет в програмата на ГЕРБ-СДС

В срещата участваха и кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС във Варна Павел Христов, д-р Лидия Маринова и адвокат Бранимир Балачев

Среща-разговор с лични лекари и специалисти в ДКЦ 1
Среща-разговор с лични лекари и специалисти в ДКЦ 1 Източник: ПП ГЕРБ

Здравеопазването става категорично приоритет в програмата на ГЕРБ-СДС за следващите четири години. Това заяви проф. д-р Костадин Ангелов, водач на коалиционната листа във Варна на среща-разговор с лични лекари и специалисти в ДКЦ 1 "Св. Климентина" в морската столица.  До края на мандата е заложено заплащане на лекарите с 3 средни брутни заплати, на медицинските сестри – с 2 средни брутни заплати, а на санитарите в размер на 1 средна брутна заплата, която трябва да стане 2000 лева.  С ръста на БВП реално се залага годишно увеличение на бюджета на НЗОК с 500 млн. лева.

 

"Това ще даде възможност за увеличаване на броя на направленията в доболничната помощ, цените им, както и тези на първичния и вторичния преглед, които са единствените постъпления за ДКЦ–тата. Това ще реши въпроса със заплащането на личните лекари, за които досега имаше временни надбавки", обясни проф. д-р Костадин Ангелов. Той подробно разясни пред колегите си Националната програма за 30 мобилни поликлиники и аптеки,  за да стигне  медицината до най-малките и отдалечени населени места и хората, които живеят в тях. Предвижда се и мащабна скринингова програма за ранна диагностика и профилактика на раковите заболявания, които са втората причина след сърдечно-съдовите заболявания, предизвикващи  смъртност в страната.

 

По отношение на професионалното израстване бяха обсъдени въпроси, свързани с необходима промяна на Наредба 1, за повече шансове на новозавършили доктори с интерес към специалността "Обща медицина", за въвеждане на система с основни курсове и колоквиуми за лекари , които работят в по-малки болници. В срещата участваха и кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС във Варна Павел Христов, д-р Лидия Маринова и адвокат Бранимир Балачев.

 

Среща-разговор с лични лекари и специалисти в ДКЦ 1
Среща-разговор с лични лекари и специалисти в ДКЦ 1 Източник: ПП ГЕРБ

 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени