Проф. Доброслав Кюркчиев: Народът не желае да се ваксинира по много причини, част от от които са откровено налудничави

След петата си година детето вече има имунитет като при възрастен човек

Проф. Доброслав Кюркчиев
Проф. Доброслав Кюркчиев Източник: УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Народът не желае да се ваксинира по много причини, част от от които са откровено налудничави. Това заяви проф. Доброслав Кюркчиев, началник на лабораторията по клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски", пред БНТ.

 

Относно широко коментираната тема за Т-клетъчния имунитет и антителата, имунологът обясни: "Това не са два имунитета, несвързани един с друг, това по-скоро е една армия, която ни защитава и има различни подразделения. Основни в нея са Т-клетките, антителата се секретират от друг вид - Б-клетки, и всички те са свързани помежду си".

 

Ако преболедуваш повторно, най-вероятно ще е по-леко, уточни проф. Кюркчиев. Имунизирането с ваксина обаче е съществено, тъй като гарантира още повече антитела за организма. По отношение на ефекта на ваксините срещу Омикрон, имунологът заяви, че той е свързан с индивидуалната имунореактивност на хората.

 

"Ваксините създават протеин, който се явява дразнител на имунната система и тя се подготвя за реална реакция при среща с коронавируса", обясни проф. Кюркчиев. За имунитета при деца, той заяви, че след петата си година детето вече има имунитет като при възрастен човек. Няма разлика в имунния отговор, а в начина на зарязване. Според лекаря пандемията може да приключи в края на пролетта или лятото.

Още от "Здравеопазване"

Проф. Ива Христова: Първият случай от новия хепатит при децата е вероятно у нас. Ще се появи и маймунската шарка

"Шарката започва с висока температура, болки в ставите и гърба и пъпки с мехурче с бистра течност, която се превръща в гной. След като остават ранички", обясни тя

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени