Проф. Христова: 95% от хоспитализираните са неваксинирани, необходими са нови мерки

При деца над 12-годишна възраст е препоръчително ваксинирането, посочи директорът на НЦЗПБ

Проф. Ива Христова
Проф. Ива Христова Източник: Bulgaria ON AIR

"Мерките, които са въведени до момента, трябва да се спазват. Но са необходими и нови мерки, защото ние сме в основата на пика, който се очаква. Много скоро може да се очаква бързо нарастване на случаите, още през септември може да се достигне платото и след него да започне бавен спад на случаите", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

 

Делта вариантът е променил прогнозите кога реално една страна ще достигне колективен имунитет. 

"Последните проучвания показват, че колективният имунитет е трудно достижим с новите варианти. Необходимо е 90% от хората да бъдат ваксинирани, което на практика означава всички хора да се ваксинират", отбеляза проф. Христова. И уточни, че 95% от хората, които стигат до болница в момента, са неваксинирани. Другите 5% са хора, които не могат да изработят достатъчно количество антитела и това е генетична предразположеност.

 

"При деца над 12-годишна възраст е препоръчително ваксинирането, което ще предпази тях и всички около тях", подчерта проф. Христова. И уточни, че децата са преносители, затова е важно учителите да се ваксинират, както и служителите в социални домове.

 

"Подкрепям мерките на Пловдивския университет за задължително ваксиниране. Но реално по отношение на здравните и социални заведения, хората трудно могат да бъдат принудени да го направят. Тези, които не искат да се ваксинират, ще напуснат, а и без това имаме проблем с кадрите в лечебните заведения. Затова тези, които не искат да се ваксинират, трябва да бъдат много внимателни", заяви директорът на НЦЗПБ.

 

Проф. Христова подкрепя поставянето на трета доза ваксина, когато имунитетът започне да отслабва. Тя уточни, че при ваксиниране имунитетът е много по-фокусиран срещу конкретния вариант, отколкото при преболедуване.

 

"Когато имаш силен имунитет, той те пази да не се разболееш и вирусът да бъде неутрализиран още в горните дихателни пътища. Има клетки на имунната памет, които са със спомена срещу конкретния вариант, които са с доста дълга продължителност. 50 пъти скача нивото на неутрализиращите антитела при реваксинация", категорична беше проф. Христова.


Тя добави, че втора доза при еднодозовите ваксини може да се наложи година след поставянето на първата. И уточни, че преболедувалите са защитени, ако срещнат същия щам, но коронавирусът мутира. 

 

"Рано е да се притесняваме от новия вариант. Освен да е мутирал, той трябва да бъде силно инфекциозен, за да се наложи. Към момента Делта отговаря на тези критерии. Важно е да се ваксинираме. Така можем да спрем разпространението на вируса, което ще спре и неговата мутация", добави проф. Христова.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени