Проф. Ива Христова: Към момента ваксинираните са защитени

При Делта варианта тя коментира, че заболеваемостта се е изнесла към по-младите хора

Проф. Ива Христова
Проф. Ива Христова Източник: bTV

"Въпросът е дали има нужда от трета доза за нормален и зрял организъм, който е с достатъчна имунна защита. Доказа се, че има клетки на имунната памет, които ще пазят спомена по-дълго време и ще индуцират по-бърз имунен отговор при една евентуална зараза", каза за NOVA директорът на НЦЗПБ относно третата игла от ваксината срещу коронавируса. Тя беше категорична, че имунизираните срещу COVID-19 са защитени.

 

"Очакваме да видим в бъдеще как ще се развият нещата. Но в момента хората с достатъчно напрегнат имунитет, те категорично са защитени", уточни проф. Христова. Като най-ефикасната защита срещу коронавируса професорът определи именно ваксинацията. "Безвредни, изпробвани върху много хора. В последните дни забелязвам засилване на интереса към имунизацията. Това показва, че здравият разум надделява. Според мен те изчакваха дали ще има четвърта вълна. Трябва да знаем, че ваксинирането е начинът да се спрат мутациите и новите варианти", обясни тя. Директорът на НЦЗПБ коментира и разпространението на заразата в страната.

 

"Вървим в подножието на върха. Случаите бързо се покачваха, сега малко по-бавно. Надяваме се, все пак, да стигнем върха и да започнем да слизаме от него", уточни тя. Проф. Христова допълни, че в момента България се намира в по-оптимистичния вариант за коронавируса. "Това в числа означава, че по оптимистичния вариант трябваше да имаме към 1 500 случая, а по песимистичния - към 3 000. А ние имаме 1 700", каза директорът на НЦЗПБ. Тя уточни, че въпросът е кога ще достигнем пика.

 

"Трудно може да се предвиди как оттук насетне ще се развие епидемията. Дали ще продължим да се катерим по този пик и кога ще тръгнем да слизаме. При всички случаи през септември ще има активна динамика", допълни проф. Христова. Относно циркулацията на различните варианти на COVID-19 в България, тя каза, че Делта преобладава на 96-98%. Секвенирани проби за Ламбда варианта у нас няма, категорично заяви проф. Христова.

 

При Делта варианта тя коментира, че заболеваемостта се е изнесла към по-младите хора. Пикът на заболелите вече е при около 30-годишните. "Обяснявам си го с това, че те не се ваксинираха и не преболедуваха при предишните вълни. При тях имунната система е в по-бойно състояние, но има и тежки случаи. Младите не бива да подхождат лековерно", призова директорът на НЦЗПБ.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени