Проф. Ива Христова: Кашлицата при коклюш е причинена от централно дразнене в мозъка

Тя не е просто секрет, обясни медикът

Проф. Ива Христова
Проф. Ива Христова Източник: Скрийншот видео кадър

Кашлицата от коклюш е спастична, от централно дразнене в мозъка, не е просто секрет. Тя протича в няколко пристъпа, а когато са един след друг, човек не може да си поеме въздух. Заболяването е силно заразно. Често възрастните го пренасят към децата. Това каза директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

 

"100-дневната кашлица се нарича така, защото действително е много продължителна. Това е бактериално заболяване, но проблемът е в токсините му. Става дума за предотвратима с ваксина болест. Имунизацията започва още в бебешка възраст - на 2-3 месеца, после година по-късно, на шест и на 12 години. По-голяма част от заболелите са с незавършен имунизационен цикъл", обясни тя.

 

По думите ѝ са възможно заразяване и при напълно ваксинирани деца. "Имунитетът постепенно избледнява или не се изгражда напълно. Най-сегнати са децата, а заболелите на възраст над 20-30 години са около 10%. Лечимо е в начален стадий, с антибиотици, но става все по-трудно да се контролира с напредване на заболяването. Има и паракоклюш - протича по-леко и може да се обърка с коклюш при ваксинирани", сподели медикът. 

 

Според нея все още няма установени случаи на морбили у нас. "Повишаване на ваксиналното покритие е решението. Ако то не е над 95%, децата са в риск", посочи проф. Христова. 

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени