Проф. Ива Христова: Няма как да избухне епидемия от западнонилска треска у нас

Тя увери, че няма причина за паника

Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)
Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) Източник: Zonanews

 Няма как да избухне епидемия от западнонилска треска в страната. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) Ива Христова в ефира на БНТ.

 

Тя увери, че няма причина за паника. "Това не е заболяване, което се предава от човек на човек, няма как да стане епидемия", обясни проф. Христова.

 

Тя каза още, че заболяването се предава на хората от определен вид комари, които са и най-разпространените в България.

 

Проф. Ива Христова отбеляза, че всяка година има случаи на западнонилска треска в Европа, като в България те са единични, а в някои години няма такива. Най-много са случаите били през 2018 г. - 15.

 

Тя посочи също, че единият от тримата с доказана наскоро нилска треска у нас е пътувал в Гърция, където проблемът е много по-голям. "Те вече няколко пъти имат епидемични взривове и в момента докладват около половината от общия брой случаи за Европа", заяви проф. Христова.

 

Усложнения възникват при под 1% от заразените, при хора над 65-70 години, които много често имат придружаващи заболявания, подтиснали имунната им система. Ива Христова очаква, че повечето хора ще прекарат заболяването безсимптомно или с грипоподобно неразположение.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева: Подсигурен е военен въздушен транспорт за времето, в което медицинският хеликоптер ще бъде в сервиз

Поводът е предстоящите задължителни мероприятия за техническо обслужване на медицинския хеликоптер след изпълнението на 200 летателни часа

Прочетете повече прочетете повече

Само за ден 500 българи влязоха в здравните си досиета чрез еЗдраве

Министерството на здравеопазването, съвместно с Министерството на електронното управление, организира и изнесени пунктове, където могат да сдвоят електронните си здравни досиета със своите мобилни телефони чрез приложението еЗдраве

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени