Проф. Кантарджиев: Детето е починало от системна инфекция, менингококов сепсис

Над 300 проби са взети след смъртта на дете от менингит, добави той

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев Източник: БНТ

Над 300 проби са взети след смъртта на дете от менингит в 37-ма детска градина в столицата. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев. По думите му тесният контакт половината са с установени менингококи, но под 10% са положителните проби в по-широкия кръг контакти, каза Кантарджиев. 

 

Развила се е бърза инфекция при починалото дете, обясни проф. Кантарджиев. "В последните си часове детето е направило обрив по кожата, който е характерен от бактерия менигокок. Това са черни петна от запушените съдове. Това се случва много рядко. Тази година това е вторият такъв случай. Миналата година два случая. Годишно те са 4. Не е менигокок, а е системна инфекция, когато се засягат всички органи. Това е менигококов сепсис", коментира той.

 

Менингококите са по гърлата на децата, възникне ли в клас или детско заведение всички трябва да бъдат тествани. Огнище имаше в Пловдивско и Старозагорско през последните години. Менгокока трудно преживява външната среда. Прави се дезинфекция, 2 дни профилактика с антибиотици и отново на училище, допълни проф. Кантарджиев.

 

За стафилококите се маже носа, не се пие антибиотик. 72% на децата са носители на пневмокок. От 2011 година има за всички деца задължителна ваксина за пневмококи. За менингококите няма задължителна ваксина, тя е препоръчителна, каза още епидемиологът.

 

Щамът Омикрон за един месец около Йоханесбург вече е 80% от заразените, той измества Делата и то много по-бързо. Разпространява се по-лесно. Не е сигурно каква е защитата от ваксините и каква е защитата на преболедувалите. Важно е да се види съотношението процент ваксинирали и процент починали от коронавирус. Млади хора да не бързат с третата ваксина, тя е за хората със слаб имунитет, завърши проф. Тодор Кантарджиев.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени