Проф. Кантарджиев: Грипът поваля за 2 часа

COVID-19 вече протича тежко в редки случаи, коментира още епидемиологът

Тодор Кантарджиев
Тодор Кантарджиев Източник: МС

Пикът на грипа ще бъде в края на януари или началото на февруари, прогнозира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

"През първата седмица на януари имаме 119 случая на 10 хиляди население, тоест на 100 души в момента боледува 1", посочи Кантарджиев. И обясни, че когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12. Професорът очаква плавно увеличаване на случаите. Тази година доминиращият тип е А, който се лекува много по-лесно с доказаните антивирусни препарати. Характерно за тазгодишния грип е, че поваля за 2 часа.

 

"Човек няма сили да се вдигне от дивана. Симптомите са повишена температура, болки в гърлото, суха, болезнена, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите", уточни професорът и предупреди, че грипът има много кратък инкубационен период.

 

По думите му в момента са много и аденовирусите, които засягат горните дихателни пътища и са свързани със зачервяване на очите. След тях са риновирусите, които причиняват кашлица, хрема и болки в гърлото. COVID-19 пък вече протича тежко в редки случаи, коментира още проф. Кантарджиев.

 

По думите му вирусът няма да изчезне, но постепенно ще намалява. Специалистът прогнозира, че през март - април отново ще има увеличение в броя на заразените. Кантарджиев отбеляза важността на филтъра на входа в детските градини.

 

В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, посочи професорът. По думите му в последния месец има два пъти по-малко случаи на варицела в сравнение с декември 2022 г. Той препоръча децата да бъдат ваксинирани.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени