Проф. Кантарджиев: Грипната епидемия си отива

През изминалата седмица в Монтанско отчитат скок на заболелите от грип и остри респираторни

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев Източник: НОЩ

Грипната епидемия си отива, заяви имунологът, епидемиолог и професор по микробиология Тодор Кантарджиев. Сухото време е благоприятно за респираторните заболявания, заяви той, предава NOVA. Влажността на въздуха е много ниска, а аерозолите на причинителите на респираторните болести остават дълго време във въздуха. Той препоръча по-често проветряване на помещенията. Проф. Кантарджиев е категоричен, че грипната епидемия си отива, но в Монтана има едно слабо увеличение на случаите, а в останалите 27 области в страната има падане на случаите.

 

През изминалата седмица в Монтанско отчитат скок на заболелите от грип и остри респираторни. Увеличението е почти двойно повече. В региона варицелата също бележи ръст. Статистиката сочи, че най-засегнати от грипа за хората между 15 до 29 години, както и най-малките – от 0 до 4 години. Най-честите симптоми са температура, втрисане, болки в гърлото, главоболие, хрема, суха кашлица и болки в очите, обясни общопрактикуващият лекар д-р Красимир Манасиев.

 

По отношение на заболеваемостта от коклюш Кантарджиев посочи, че ваксината е 5-годишна. Възможно било да стане пропуск между дозите и хората да се заразят. За щастие, допълни имунологът, при тях заболяването протичало леко, за разлика от при неваксинираните. "Магарешката кашлица е най-опасна за неваксинираните бебенца”, подчерта специалистът. Той препоръча жените, които имат намерение да забременеят в скоро време, да се ваксинират против коклюш.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени