Проф. Кантарджиев: Не съм за задължаване, а за разясняване нуждата от ваксинация

Новите варианти на вируса поразяват младите хора и децата, изрази притеснението си той

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев Източник: NOVA NEWS

"Мерките, за да имат ефект, трябва да бъдат навременни. Не мога да кажа, че настоящите са навременни - изпуснахме 100 златни дни", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS проф. Тодор Кантарджиев, консултант към Столична община. Той добави, че през тези дни е трябвало да се разяснява допълнително какво ще последва през есента, за да се засили ваксинацията.

 

Професор Кантарджиев заяви, че не привърженик на забрани, рестрикции и задължаване, но е за разясняване на ситуацията, че да се достигне до разбиране от нуждата за ваксинация. Специалистът сподели, че се наблюдава значителен ръст на заболелите и хоспитализираните, а има и много, които не се регистрират, скрита заболяемост, което е опасно за предприемане на адекватни и коректни мерки.

 

Професорът най-много се притеснява, че новите варианти на вируса поразяват младите хора и децата, но подчерта, че бременните не бива да се притесняват за плода, защото заразата не се прехвърля. Проф. Кантарджиев бе категоричен, че персоналът в лечебни заведения, домове за грижи и всички подобни места трябва да се ваксинира, но да не се подхожда със задължение, а с убеждаване.

 

Относно новите варианти на коронавируса и ваксините, вирусологът заяви, че те действат, но в по-малък процент, а за най-новия вариант той подчерта, че не се разпространява бързо, но също ваксините по-малко му действат.

 

Проф.Тодор Кантарджиев бе категоричен, че мутации ще продължава да има, но важното е да се продължава с ваксинацията, като те ще продължават да се коригират така, че да могат да действат на новите варианти. А за третата доза той вярва, че е за хора с автоимунни заболявания и със слаба имунна система.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени