Проф. Кантарджиев: От 2011 г. у нас се прилага ваксина за менингит

Заразата се предава по въздушно капков път

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев Източник: НОЩ

Проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравни въпроси коментира пред БНТ повече подробности за тежката инфекция с менингит в столична детска градина, с която са заразени 16 деца и двама възрастни от персонала, а едно от децата загуби живота си.

 

Изследване преди 3 години показа, че 72% от децата в детските заведения в София имаха този микроорганизъм, обясни той. В конкретния случай, по предписания на РЗИ-София бяха взети проби. От два дни децата вземат антибиотици, вчера беше организирано и пробонабиране на останалите 250 деца, обясни проф. Кантарджиев.

 

Заразата е възможна при тесен контакт и дълго време в една стая, предава се по въздушно капков път. От 2011 г. у нас се прилага ваксина за менингит, допълни експертът. Най-важното е хората да не се плашат, да не се създава излишна паника. Вчера проведох разговор със заинтересованите родители, просто да ги успокоя, допълни проф. Кантарджиев.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени