Проф. Kантарджиев: Последната година много хора се докторясват, но не са лекари

Новият британски щам не е по-смъртоносен. Философията за развитие на една пандемия е този вирус да мутира, така че той да се предава по-лесно

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев Източник: NOVA

Българинът винаги е имал добра здравна култура. Но през последната година се явиха много хора, които сега навлизат в материята, говорят неща, които не са премислили. Хора, които се докторясват, но не са лекари, се изказват по чисто медицински проблеми. Но българинът трябва да се е научил за тези 12 месеца на кого да вярва. Това каза пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. 

"Когато човек в гимназията прочете книгата "Ловци на микроби" на Пол Декрайв и иска да става лекар, вече изборът му ще е в областта на инфекциите, микробиологията и епидемиологията. Исках да се занимавам с истинските неща, а истинските неща са лечимите болести. Не бих избрал друг път. 

 

На въпрос дали COVID-19 е най-страшният вирус, с който сте се сблъсквал в практиката си, директорът на Центъра по заразни и паразитни болести отговори: "Не, не бих избрал! Пак бих станал и тръгнал по пътя борбата с инфекциите. Те са много широко понятие, защото хората най-много в миналото са умирали от инфекции и сега, когато все по-малко хора умират, защото напредна тази област на медицината - хората, започнаха да забравят и да игнорират. Виждате какво направи с човечеството един мутирал вирус, преминал от животно на човек".
Той категорично заяви, че новият британски щам не е по-смъртоносен. Философията за развитие на една пандемия е този вирус да мутира, така че той да се предава по-лесно, но и да става по-малко смъртоносен - ако умират хора, вирусът умира с тях и не може да продължи да се предава, поясни проф. Кантарджиев. Той посъветва всеки, който се върне от Западна Европа, да се самоизолира. Според проф. Кантарджиев ще преборим коронавируса - обикновено подобни епидемии, които са били трудни за овладяване, обикалят света за около 2 години.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени