Проф. Кантарджиев за Кацаров: Когато ние давахме брифинги, той е стоял по чорапи под юргана

Има основание да се съмняваме в броя на обявяваните нови COVID случаи, коментира професорът

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев Източник: NOVA NEWS

"Имаме основания да се съмняваме в обявявания брой нови случаи на COVID-19 у нас. Застопориха се около 1000, което не корелира на броя на постъпващите в болници и починалите". Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

 

Той прогнозира, че пикът на настоящата вълна на заразата ще настъпи в средата на октомври.   

"Когато мен ме разкараха, хората си казаха: "Този досега ни караше да се ваксинираме, но щом го махат, няма да се ваксинираме - да видим какво ще стане", каза още професорът.

 

Той коментира и закупуването от България на френската ваксина. "Тя е за много ограничен контингент хора, които няма да направят адекватен отговор с другите ваксини поради заболяване или провеждана терапия и по-лесно ще изградят имунитет към синтетичния й белтък", разясни специалистът.

 

Той бе категоричен, че служебното правителство не върви в правилната посока при борбата с пандемията, но той самият не искал да им пречи с критики. 

 

"През пролетта на 2020 г. бяхме на последно място по брой заболели в Европа. Защо казват, че сме се справили зле? Сега вече има ваксини, имахме и 120 спокойни дни и време за подготовка", смята той.

 

И прикани служебният министър да внимава с решенията си, защото вреди много на здравеопазването. "Когато ние давахме брифинги, той е стоял по чорапи под юргана и се е пазел от коронавируса. Сега обаче той трябва да се справя", сподели Кантарджиев.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени