Проф. Кантарджиев за коклюша: Хора, ваксинирайте децата си!

Кантарджиев допълни, че до 40 дни е най-добре бебето да бъде само с майката, за да не се заразява

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев Източник: НОЩ

"Хора, ваксинирайте си децата", призова проф. Тодор Кантарджиев пред NOVA NEWS. По думите му коклюшът е най-опасен до поставянето на първата ваксина при новородените.

 

"Семействата, които очакват майката да се върне с новороденото, трябва също да бъдат ваксинирани", отбеляза експертът. Той поясни, че световната практика е бременните след шестия месец да се ваксинират. "Жените може да си поставят ваксина и преди забременяването", посочи експертът.

 

Кантарджиев допълни, че до 40 дни е най-добре бебето да бъде само с майката, за да не се заразява. "Хора, които са ваксинирани преди повече време, може да пренасят заболяването или да се разболеят. Първите симптоми може да се проявят 6-7 дни след контакт със заразен", уточни професорът.

 

Експертът разясни какви са типчните симптоми на коклюша - пристъпна, "магарешка" кашлица, продължаваща повече от 10 дни, повръщане и кръвотечение от носа. "Лечението е с макролидни антибиотици. Ако такива не се приемата, кашлицата може да продължи с месеци", предупреди проф. Кантарджиев.

Още от "Здравеопазване"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени