Проф. Костадин Ангелов: 8400 лв. средна брутна заплата за лекари и 5600 лв. за сестри при кабинет на ГЕРБ

И увери, че партията ще положи усилия здравната система да бъде леснодостъпна и всеобхватна

Костадин Ангелов, ГЕРБ
Костадин Ангелов, ГЕРБ Източник: Zonanews

 1400 евро средна брутна работна заплата за страната в края на четиригодишния мандат, ако ГЕРБ управляват. Това е един от основните ангажименти, които партията поема, стана ясно при представянето на програмата ѝ.

 

В сектор "Здравеопазване” амбицията на хората на Бойко Борисов е да получават брутно възнаграждение в размер на три такива средни заплати или 8400 лева, за сестрите - две или 5600 лева, а за санитарите – една или 2800 лева, поясниха от "Актуално".

 

"Помолих всички присъстващи в залата по време на представянето на програмата на ГЕРБ-СДС "България след кризите – План за възстановяване" да вдигнат ръка, ако през последната година са имали някакво отношение с болнично заведение или са приемали лекарства. Резултатът беше гора от ръце. Нашата цел е тези ръце да стават все по-малко в годините напред. Българите да бъдат здрави, а не излекувани", заяви проф. Костадин Ангелов.

 

И увери, че партията ще положи усилия здравната система да бъде леснодостъпна и всеобхватна. За целта ще бъдат създадени мобилни поликлиники за хората от отдалечението и труднодостъпни райони, а за да работят младите лекари там, ще им бъдат осигурени три заплати - от държавата, от съответната община и от самото лечебно заведение.

 

Според ГЕРБ здравната вноска трябва да бъде запазена на 8%, но да бъде разширен основният пакет от медицински услуги. От партията се ангажират и за безплатни зъбни протези за хората над 65-годишна възраст и по-висок процент реимбурсация на лекарствата, покривани от НЗОК. Това означава, че нуждаещите се ще доплащат по-малко в аптеките. По темата за електронните рецепти, от ГЕРБ, проф. Ангелов каза, че те трябва да са както в електронен вид, така и на хартиен носител.

 

Сред основните акценти в програмата на ГЕРБ-СДС попада и детското и майчино здравеопазване. Безплатни лекарства за децата до 14 г., когато медикаментите са изписани от личния лекар. Предвижда се и изграждането на 4 детски болници - Национална в София и по една в Бургас, Варна и Пловдив. Децата ще ходят и на безплатни скрининги за вродени сърдечни малформации и аномалии на централната нервна система, както и за затлъстяване, захарен диабет, гръбначни изкривявания и др.

 

В програмата на партията са залегнали още Национална програма за противодействие на търсенето и предлагането на наркотици сред децата и специализирани профилактични здравни и дентални програми в детските градини и училищата, както и допълнителни 60 учебни часа в училище за здравно образование. Профилактиката заляга в плановете на ГЕРБ и при възрастните - скрининг за основни онкологични заболявания, като рак на дебелото черво, рак на стомаха, рак на белия дроб, рак на гърдата и рак на простатата.

 

От ГЕРБ залагат и на Национална програма за повишаване на информираността на населението в областта на трансплантациите и насърчаване на донорството.

 

"България трябва да участва във всички новосъздадени агенции в ЕС - и във връзка с борбата с употребата на наркотици, и в европейския орган по подготвеност и реакция при извънредни здравни ситуации", категоричен е проф. Ангелов.

 

По думите му у нас ще бъде въведена Фармацевтичната стратегия за Европа. Бившият здравен министър подчерта, че европейските средства от Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат използвани ефективно за сектора.

 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени