Проф. Костадин Ангелов: Много скоро грешката с избора на шеф на НЗОК от ПП-ДБ може да бъде поправена

В хода на дебата относно избора на нов подуправител за Здравната каса председателят на парламентарната здравна комисия обясни колко неподготвен е сегашният шеф на НЗОК от ПП-ДБ

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов Източник: Zonanews

Извънредно депутатите решиха да вкарат в дневния си ред точка за избора на нов подуправител за Здравната каса. Това трябваше да се случи още миналата седмица, беше предвидено в програмата на парламента, но отпадна в последния момент. Днес ПП-ДБ опитаха да блокират разглеждането на точката, предложение за което бе направено от председателя на НС Росен Желязков, но народните представители от ГЕРБ, "Възраждане", ДПС и трима от ИТН осигуриха влизането й.

 

Единствената кандидатура на проф. Момчил Мавров бе представена от Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, който акцентира, че кандидатът има подходящ професионален опит, включително и в управлението на касата - бил е в надзорния съвет. По време на дебата от ГЕРБ дори направиха заявка за смяна на шефа на касата.

 

Председателят на здравната комисия в НС Костадин Ангелов заяви относно сегашния шеф на НЗОК Станимир Михайло, който преди време бе избран като кандидат ПП-ДБ, че пред комисията е чел документ, в който е имало съкращение БЗС. "Разчита се като "Български зъболекарски съюз", а той прочете "Български земеделски съюз", възмути се от проявата на недопустимо незнание председателят на здравната комисия.

 

"Много скоро тази грешка (изборът на шеф на касата, предложен от ПП-ДБ, бел. ред.) ще бъде поправена, съгласно процедурата на НС за отстраняване на управител на касата. Щом толкова казвате, че той е честен - не, не е честен", закани се Ангелов да смени Станимир Михайлов.

 

Шефът на здравната комисия Костадин Ангелов отново защити кандидатурата на ГЕРБ за подуправител. Той обърна внимание на колегите си, че и при предложението им за управител, близкият до ПП-ДБ в. "Капитал" на Иво Прокопиев е публикувал поредица от статии, в които се е  "опитал да компрометира кандидата за управител". Днес се случва същата постановка, добави проф. Ангелов и посочи, че проверката срещу Мавров след ДАНС е отишла в прокуратурата.

 

"Тази проверка е прекратена, тъй като няма данни за извършено престъпление", заяви Ангелов. Сигналът бил фиктивно мероприятие на един и същи човек. В хода на изслушването на кандидата в здравната комисия е изнесла информация отново в същия вестник.

 

"Откъде вестник "Капитал" знае какво се случва в ДАНС", попита председателят на парламентарната здравна комисия. И отново подчерта колко неподготвен е сегашният шеф на НЗОК от ПП-ДБ - бил "човек, който не знае къде се намира НЗОК преди да го издигнат за управител, който казал, че е социален експеримент към НС, човек, който не е познат в системата на здравеопазването".

 

"Няма да ви позволя да черните хора, които са доказани професионалисти. Разпространяването на лъжи във фейсбук не може да се сравнява с отговорно управление и отговорност към финансите в държавата. Лъжите няма да ви доведат до никъде", закани се Ангелов.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени