Проф. Костадин Ангелов: Много скоро грешката с избора на шеф на НЗОК от ПП-ДБ може да бъде поправена

В хода на дебата относно избора на нов подуправител за Здравната каса председателят на парламентарната здравна комисия обясни колко неподготвен е сегашният шеф на НЗОК от ПП-ДБ

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов Източник: Zonanews

Извънредно депутатите решиха да вкарат в дневния си ред точка за избора на нов подуправител за Здравната каса. Това трябваше да се случи още миналата седмица, беше предвидено в програмата на парламента, но отпадна в последния момент. Днес ПП-ДБ опитаха да блокират разглеждането на точката, предложение за което бе направено от председателя на НС Росен Желязков, но народните представители от ГЕРБ, "Възраждане", ДПС и трима от ИТН осигуриха влизането й.

 

Единствената кандидатура на проф. Момчил Мавров бе представена от Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, който акцентира, че кандидатът има подходящ професионален опит, включително и в управлението на касата - бил е в надзорния съвет. По време на дебата от ГЕРБ дори направиха заявка за смяна на шефа на касата.

 

Председателят на здравната комисия в НС Костадин Ангелов заяви относно сегашния шеф на НЗОК Станимир Михайло, който преди време бе избран като кандидат ПП-ДБ, че пред комисията е чел документ, в който е имало съкращение БЗС. "Разчита се като "Български зъболекарски съюз", а той прочете "Български земеделски съюз", възмути се от проявата на недопустимо незнание председателят на здравната комисия.

 

"Много скоро тази грешка (изборът на шеф на касата, предложен от ПП-ДБ, бел. ред.) ще бъде поправена, съгласно процедурата на НС за отстраняване на управител на касата. Щом толкова казвате, че той е честен - не, не е честен", закани се Ангелов да смени Станимир Михайлов.

 

Шефът на здравната комисия Костадин Ангелов отново защити кандидатурата на ГЕРБ за подуправител. Той обърна внимание на колегите си, че и при предложението им за управител, близкият до ПП-ДБ в. "Капитал" на Иво Прокопиев е публикувал поредица от статии, в които се е  "опитал да компрометира кандидата за управител". Днес се случва същата постановка, добави проф. Ангелов и посочи, че проверката срещу Мавров след ДАНС е отишла в прокуратурата.

 

"Тази проверка е прекратена, тъй като няма данни за извършено престъпление", заяви Ангелов. Сигналът бил фиктивно мероприятие на един и същи човек. В хода на изслушването на кандидата в здравната комисия е изнесла информация отново в същия вестник.

 

"Откъде вестник "Капитал" знае какво се случва в ДАНС", попита председателят на парламентарната здравна комисия. И отново подчерта колко неподготвен е сегашният шеф на НЗОК от ПП-ДБ - бил "човек, който не знае къде се намира НЗОК преди да го издигнат за управител, който казал, че е социален експеримент към НС, човек, който не е познат в системата на здравеопазването".

 

"Няма да ви позволя да черните хора, които са доказани професионалисти. Разпространяването на лъжи във фейсбук не може да се сравнява с отговорно управление и отговорност към финансите в държавата. Лъжите няма да ви доведат до никъде", закани се Ангелов.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени