Проф. Костадин Ангелов: Решението за доставка на руската ваксина е противозаконно

Премиерът събра министри от кабинета в Банкя

Костадин Ангелов
Костадин Ангелов Източник: УМБАЛ "Александровска"

Премиерът в оставка Бойко Борисов обсъжда в Банкя вчерашните решения на парламента с министрите Костадин Ангелов, Кирил Ананиев, Екатерина Захариева, Деница Сачева и Лъчезар Борисов, стана ясно от включване на живо във Facebook. 

 

"Вчера беше взето решение да стартираме преговори за доставка за руската ваксина. Това е изключително притеснително и противозаконно решение, защото не може да бъде стартирано, защото има противоречие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина", посочи здравният министър в оставка професор Костадин Ангелов. По думите му тази ваксина е препарат, който не е медикамент и се използва за профилактика.

 

"За да бъде доставена в страната, както искат от БСП – тя трябва да премине през централизирана процедура на европейско ниво, както изисква Регламент от 2004 година. За мен това е абсолютно невъзможно и най-вече псотавя в опасност живота и здравето на българските граждани, защото не е завършена оценката на нейната безопасност и ефикасност на европейско ниво. Това решение противоречи на българското право и на правото на ЕС", подчерта той. 

 

Вчера е поставен нов рекорд по ваксинации – имунизирани са над 23 хиляди граждани. "Продължаваме със същия темп. В понеделник пристигат над 200 хиляди ваксини на Pfizer. До края на месец юни може да постигнем колективен имунитет ако продължим с този темп на имунизация", посочи здравният министър. "Спазвайте закона. Ние сме лоялно на ЕК правителство. Нямаме нищо против нито руската, нито китайската ваксина. Когато ЕМА я одобри – ние ще поръчаме. До тогава – ние спазваме и българските, и европейските норми и закони. Беззакония – нека те да си вършат – ние няма да го правим", категоричен беше премиерът Бойко Борисов. 

 

"Работете. Всичко, което правим е в името на хората. Не правете неща, от които после ще се срамувате”, призова министър-председателят.  "Могат да си направят правителство още днес и тогава могат да си докарат ваксини и от Луната. Ваксините са за над половин милион лева. Искат да им подпишем празен чек, без да знаем какво ще правят с тези пари", добави още той.

 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени