Проф. Костадин Ангелов: Ще отпадне изискването за капацитет при сватбите, от 10 май ще отворим и електроните записвания

България направи 100 000 ваксини през тази седмица, каза министърът в оставка

Проф. д-р Костадин Ангелов
Проф. д-р Костадин Ангелов Източник: МЗ

От 10 май ще отворим и електроните записвания и хората ще могат да получават предпочитаната от тях ваксина в имунизационните кабинети. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов на брифинг пред РЗИ-Пловдив. Здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи за мерките, които се взимат по Великден. Според министър Ангелов, проверки се правят всеки ден. В момента обмислят да паднат ограниченията за сватбите, защото при положение, че работят ресторантите, няма причина хората да не се събират на сватби.

 

"България направи 100 000 ваксини през тази седмица, което е с 20% повече от предходната седмица. В София обиколих големите болници и съм доволен. Тук работят 3 имунизационни пункта, които са със зелени коридори. В РЗИ се правят вторите дози на ваксините. Вървим с добро темпо. Днес ако направим 10 000 ваксинирани, ще бъде успех. В понеделник пристигат 270 000 ваксини на "Пфайзер", която се оказа най-търсената ваксина", посочи Ангелов.

 

"От 10 май ще отворим и електроните записвания и хората ще могат да получават предпочитаната от тях ваксина в имунизационните кабинети. Електронният регистър е за хора, които идват в определен част през 10 минути и за този човек трябва да бъде направена ваксинация. Нека да имаме и тази възможност за по-голям ред. Капацитетът с нея не е много голям, но ако имаме повече търсене, ще го увеличим. През май месец ще идват още ваксини и по 50 000 дози на ден могат да се правят. Надявам се да успеем", заяви той.

 

Министърът в оставка проф. Ангелов коментира и политическите теми. Според него решението за руската ваксина е популистко, а Мая Манолова е предложила законопроект, от който става ясно, че не познава законодателството в областта.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени